Puranji blanquette z bageto in beaufortom

Puranji blanquette z bageto in beaufortom image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

4 število porcij
    • 1000   g puranja prsa
    • 2   dl rdeče vino
    • 1   dl olivno olje
    • 1   čebula
    • 150   g maslo
    •   mešanica svežih zelišč
    • 1   česen
    • 2   zelena
    • 1   korenje
    • 1   por
    • 90   g pšenična moka
    • 0,5   dl vermut
    • 0,5   dl konjak
    • 5   dl jušna osnova
    • 3   jajčni rumenjak
    • 100   g smetana za kuhanje
    • 250   g gobe
    • 12   ml limonin sok
    •   solni cvet
    •   poper
    •   peteršilj
    • 1   bageta
    • 200   sir munster

Priprava

    Puranje meso oplaknemo v hladni vodi, osušimo in razrežemo na manjše dele, ki jih čez noč mariniramo v pokriti posodi, v katero smo dali vino, olje in šopek zelišč.

    Česnu odstranimo kalček in ga stremo. Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Korenček ostrgamo in narežemo na kocke, por in stebelno zeleno pa na tanke obročke.

    V posodi segrejemo 100 gramov masla in na njem z vseh strani popečemo marinirane puranje kose. Meso vzamemo iz posode in shranimo na toplem. Na isti maščobi popražimo čebulo in česen, da zlato porumenita, nato pa dodamo korenček, zeleno in por.Dušimo 15 minut,dolijemo dva decilitra jušne osnove,kuhamo še 10 minutin z mešalnikom zmešamo v enotno tekočo zmes. Dodamo kose mesa in v pokriti posodina nizki temperaturi dušimo približno 30 minut.

    Medtem v drugi posodi na vročem maslu (50 gramov) na hitro popražimo moko, pazimo, da ne porjavi. Dolijemo dva decilitra jušne osnove, vermut in konjak. Zavremo, da alkohol povre, nato pakuhamo še 10 minut na srednji temperaturi.Dodamo narezane gobe, ki smo jih predhodno pokapali z limonovim sokom, indušimo še približno pet minut oziroma dokler se ne zmehčajo.

    Rumenjake v posodi nad soparo zmešamo z decilitrom jušne osnove in smetano, da nastane gosta kremna zmes. Omako z gobami in jajčno kremo postopoma vmešamo v posodo s puranom terkuhamo na nizki temperaturi še 15 minut;pazimo, da enolončnica ne zavre, sicer bi rumenjak zakrknil. Če se nam zdi pregosto, lahko dolijemo še malo tople osnove. Solimo in popramo po okusu.

    Bageto narežemo na rezine in jih z obeh strani popečemo. Na vsako položimo rezino francoskega sira.

    Puranjo enolončnico razdelimo v globoke krožnike ali manjše kozice ter jo tik pred serviranjem potresemo z grobo natrganima peteršiljem in zeleno. Poleg ponudimo rezine popečene bagete z beaufortom.