Preprosto več za vas
Puranji file s pinjolami na grahovem pireju z meto in španskim pistom

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

puranji file

Puranji file Puranji file400 g g
Maslo Maslo36 g g
Česen Česen1
Olivno olje Olivno olje12 ml ml
Timijan Timijan Vejica Vejica
Pinjole Pinjole15 g g
Solni cvet Solni cvet
Poper Poper

grahov pire z meto

Zelen grah Zelen grah800 g g
Česen Česen1
Meta Meta
Maslo Maslo50 g g
Mleko Mleko2 dl dl
Solni cvet Solni cvet
Poper Poper

Puranji file s pinjolami na grahovem pireju z meto in španskim pistom

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

60 min
(0)

Priprava

Puranji file

Puranji file vsaj pol ure pred začetkom priprave vzamemo iz hladilnika oziroma segrejemo na sobno temperaturo. Narežemo na manjše fileje. Česnu odstranimo kalček. Vejico timijana osmukamo. V ponvi na vročem olju popečemo meso z vseh strani, dodamo česen in pečemo še dve do tri minute. Dodamo maslo, listke timijana, začinimo s solnim cvetom in popramo. Odstranimo z vira toplote in pustimo pokrito do serviranja, da se arome prepojijo. Pinjole na hitro popražimo v ponvi brez maščobe.

Grahov pire z meto

Grah skupaj s strokom česna skuhamo v kropu. Meto osmukamo in liste narežemo ali natrgamo. Dodamo jih zadnjih pet sekund kuhanja, le toliko, da se zmehčajo. Odcedimo. Dodamo mleko. Z mešalnikom nežno mešamo pri nizkih obratih nekaj sekund. Začinimo s solnim cvetom in poprom ter premešamo. Če je pire pregost, prilijemo malo mleka.

Serviranje

Na segret večji plitev servirni krožnik z žlico raztegnemo grahov pire z meto, nanj položimo puranje mini fileje ter potresemo s praženimi pinjolami. Poleg damo dve žlici pista. Po želji dodamo še košček zorjenega sira Sol & Mar ali sira Mahón Sol & Mar (s španskega otoka Menorca) ter nekaj velikih oliv.

Pisto je tipična španska jed, ki izhaja iz pokrajine La Mancha, danes razširjena skoraj po vsej Španiji. Pripravljena je iz paradižnika, čebule, jajčevca ali bučk, zelene in rdeče paprike ter oljčnega olja. Zelo podobna je ratatuju (originalno francosko ratatouille). Po navadi se pisto servira, kot topla priloga k mesu ali z ocvrtim jajcem in kruhom. Včasih s pistom polnijo empanade in empanadille.