
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
puranji file
Puranji file Puranji file | 400 g g | ||
Maslo Maslo | 36 g g | ||
Česen Česen | 1 | ||
Olivno olje Olivno olje | 12 ml ml | ||
Timijan Timijan | Vejica Vejica | ||
Pinjole Pinjole | 15 g g | ||
Solni cvet Solni cvet | |||
Poper Poper |
grahov pire z meto
Zelen grah Zelen grah | 800 g g | ||
Česen Česen | 1 | ||
Meta Meta | |||
Maslo Maslo | 50 g g | ||
Mleko Mleko | 2 dl dl | ||
Solni cvet Solni cvet | |||
Poper Poper |
Dodajte sestavine na obstoječi nakupovalni seznam ali ustvarite novega
Ustvari nov nakupovalni seznamPuranji file s pinjolami na grahovem pireju z meto in španskim pistom
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Puranji file
Puranji file vsaj pol ure pred začetkom priprave vzamemo iz hladilnika oziroma segrejemo na sobno temperaturo. Narežemo na manjše fileje. Česnu odstranimo kalček. Vejico timijana osmukamo. V ponvi na vročem olju popečemo meso z vseh strani, dodamo česen in pečemo še dve do tri minute. Dodamo maslo, listke timijana, začinimo s solnim cvetom in popramo. Odstranimo z vira toplote in pustimo pokrito do serviranja, da se arome prepojijo. Pinjole na hitro popražimo v ponvi brez maščobe.
Grahov pire z meto
Grah skupaj s strokom česna skuhamo v kropu. Meto osmukamo in liste narežemo ali natrgamo. Dodamo jih zadnjih pet sekund kuhanja, le toliko, da se zmehčajo. Odcedimo. Dodamo mleko. Z mešalnikom nežno mešamo pri nizkih obratih nekaj sekund. Začinimo s solnim cvetom in poprom ter premešamo. Če je pire pregost, prilijemo malo mleka.
Serviranje
Na segret večji plitev servirni krožnik z žlico raztegnemo grahov pire z meto, nanj položimo puranje mini fileje ter potresemo s praženimi pinjolami. Poleg damo dve žlici pista. Po želji dodamo še košček zorjenega sira Sol & Mar ali sira Mahón Sol & Mar (s španskega otoka Menorca) ter nekaj velikih oliv.
Pisto je tipična španska jed, ki izhaja iz pokrajine La Mancha, danes razširjena skoraj po vsej Španiji. Pripravljena je iz paradižnika, čebule, jajčevca ali bučk, zelene in rdeče paprike ter oljčnega olja. Zelo podobna je ratatuju (originalno francosko ratatouille). Po navadi se pisto servira, kot topla priloga k mesu ali z ocvrtim jajcem in kruhom. Včasih s pistom polnijo empanade in empanadille.