Puranji file s pinjolami na grahovem pireju z meto in španskim pistom

Puranji file s pinjolami na grahovem pireju z meto in španskim pistom image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

4 število porcij
  • puranji file

    • 400   g puranji file
    • 36   g maslo
    • 1   česen
    • 12   ml olivno olje
    •   vejica timijan
    • 15   g pinjole
    •   solni cvet
    •   poper
  • grahov pire z meto

    • 800   g zelen grah
    • 1   česen
    •   meta
    • 50   g maslo
    • 2   dl mleko
    •   solni cvet
    •   poper

Priprava

    Puranji file

    Puranji file vsaj pol ure pred začetkom priprave vzamemo iz hladilnika oziroma segrejemo na sobno temperaturo. Narežemo na manjše fileje. Česnu odstranimo kalček. Vejico timijana osmukamo. V ponvi na vročem olju popečemo meso z vseh strani, dodamo česen in pečemo še dve do tri minute. Dodamo maslo, listke timijana, začinimo s solnim cvetom in popramo. Odstranimo z vira toplote in pustimo pokrito do serviranja, da se arome prepojijo. Pinjole na hitro popražimo v ponvi brez maščobe.

    Grahov pire z meto

    Grah skupaj s strokom česna skuhamo v kropu. Meto osmukamo in liste narežemo ali natrgamo. Dodamo jih zadnjih pet sekund kuhanja, le toliko, da se zmehčajo. Odcedimo. Dodamo mleko. Z mešalnikom nežno mešamo pri nizkih obratih nekaj sekund. Začinimo s solnim cvetom in poprom ter premešamo. Če je pire pregost, prilijemo malo mleka.

    Serviranje

    Na segret večji plitev servirni krožnik z žlico raztegnemo grahov pire z meto, nanj položimo puranje mini fileje ter potresemo s praženimi pinjolami. Poleg damo dve žlici pista. Po želji dodamo še košček zorjenega sira Sol & Mar ali sira Mahón Sol & Mar (s španskega otoka Menorca) ter nekaj velikih oliv.

    Pisto je tipična španska jed, ki izhaja iz pokrajine La Mancha, danes razširjena skoraj po vsej Španiji. Pripravljena je iz paradižnika, čebule, jajčevca ali bučk, zelene in rdeče paprike ter oljčnega olja. Zelo podobna je ratatuju (originalno francosko ratatouille). Po navadi se pisto servira, kot topla priloga k mesu ali z ocvrtim jajcem in kruhom. Včasih s pistom polnijo empanade in empanadille.