Puranji file s popečeno bageto in “zimskimi cvetovi” na jajčni omaki

Puranji file s popečeno bageto in “zimskimi cvetovi” na jajčni omaki image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 2 h

Sestavine

6 število porcij
    • 1   kg puranja prsa
    • 1   bageta
    •   orehova jedrca
  • za marinado

    • 2   dl olivno olje
    • 1   limonin sok
    • 1   dl belo vino
    •   vejica rožmarin
    • 2   česen
    •   solni cvet
    •   poper
    •   limonina lupina
  • "zimski cvetovi"

    • 500   g brokoli
    • 2   česen
    • 2   g soda bikarbona
    • 1   cvetača
    •   limonin sok
    •   čebula
    • 6   g sladkor
    •   sol
    •   poper
  • jajčna omaka

    • 2   jajčni rumenjak
    • 150   g maslo
    • 1,5   dl sladka smetana
    • 4   ml limonin sok
    •   sol
    •   poper

Priprava

    Česnu odstranimo kalček, rožmarin osmukamo. Puranji file narežemo na zrezke debeline en centimeter.

    V večji posodi zmešamo vse sestavine za marinado (lahko dodamo še druge začimbe po okusu) in z njo na debelo premažemo puranje zrezke. Pokrijemo s prozorno folijo inpustimo v marinadi vsaj dve uri.Tako pripravljeno meso bo okusnejše in mehkejše.

    Cvetači odstranimo liste. Brokoli skuhamo v posodi z osoljeno vodo, v katero smo dodali na pol razrezana stroka česna in sodo bikarbono (za ohranitev barve). V vodo, kjer bomo skuhali cvetačo, damo čebulo, limonov sok, sladkor, sol in (kajenski) poper. Brokoli in cvetačo skuhamo do čvrstega (cvetača potrebuje malo več časa). Odcedimo in razrežemo na rezine.

    V posodi zavremo maslo in smetano, dodamo limonov sok, solimo, popramo, premešamo in odstavimo z ognja. Z mešalnikom vmešamo rumenjaka, stepamo, da dobimo gostejšo kremo in pustimo na toplem.

    Puranje zrezke spečemo na oljčnem olju do zlatorjave barve.

    Orehova jedrca grobo narežemo. Bageto narežemo na rezine in jih v ponvi na maslu z obeh strani popečemo.

    Na segret servirni krožnik damo puranje zrezke, ki jih posujemo z nasekljanimi orehovimi jedrci, poleg purana izmenično razporedimo rezine brokolija in cvetače, ki jih prelijemo z jajčno omako. Postrežemo s popečenimi rezinami polnozrnate bagete.

    Meso lahko krajši čas mariniramo na sobni temperaturi, pri večurnem mariniranju pa meso shranimo v hladilnik. Tekočino, v kateri smo skuhali cvetačo in brokoli, lahko prihranimo kot zelenjavno jušno osnovo.