Priprava kvašenega testa:
Pustni krofi s pasijonkino kremo
Sestavine
-
Sestavine za kvašeno testo:
- 42 g kvas
- 150 ml mleko
- 500 g bela moka
- 30 g sladkor
- sol
- 80 g kisla smetana
- 5 jajčni rumenjak
- 40 ml rum
- 30 g maslo
-
Sestavine za pasijonkino kremo:
- 200 ml pasijonkin sok
- 8 jajca
- 160 g sladkor
- 110 g maslo
- 20 g jedilni škrob
Priprava
V mlačno mleko nadrobimo kocko svežega kvasa in dobro premešamo. Pustimo ob strani.
V skledo mešalnika presejemo moko, dodamo sladkor in sol. Premešamo.
K moki prilijemo mleko s kvasom, kislo smetano, rumenjake in rum.
Pričnemo mešati pri nižji hitrosti in s kljukastim nastavkom.
Ko se sestavine povežejo v kepo testa, pričnemo dodajati maslo sobne temperature.
Ko je maslo vmešano v testo, dvignemo hitrost mešanja in gnetemo testo 12-15 minut.
Končno testo bo mehko, gladko in nelepljivo. Oblikujemo ga v kepo in postavimo v naoljeno skledo, ki jo pokrijemo.
Testo pustimo vzhajati 45-60 minut, oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.
Vzhajano testo pretlačimo in ga na rahlo pomokani površini razvaljamo na 1,5 cm debeline.
Z okroglim izsekovalcem izrežemo 10 cm velike kroge. Izrezane krofe polagamo na naoljen papir za peko, med njimi naj bo 3-4 cm razmaka. Izrezane krofe pokrijemo s krpo in jih pustimo vzhajati 30-60 minut.
Tekom vzhajanja segrejemo lonec z oljem. V loncu naj bo olja za 3 prste višine, segrejemo ga na 160 °C.
Ko se višina izrezanih krofov podvoji jih z vzhajano stranjo položimo v vroče olje.
Lonec pokrijemo s pokrovko in cvremo krofe 3 minute nato jih obrnemo in cvremo še 3 minute nepokrite.
S penovko poberemo ocvrte krofe iz lonca in jih odložimo na papirnate brisačke.
Ko se krofi delno ohladijo jih napolnimo s pasijonkino kremo.
Pasijonke prerežemo na pol in z žlico postrgamo sadno pulpo v manjši lonec.
Pasijonkin pire zavremo in ga kuhamo 1-2 minuti. Vmes neprestano mešamo, da čim več mesa odstopi s semen.
Odstavimo z ognja in precedimo skozi cedilo. Pire in sokove z žlico potiskamo skozi cedilo, da nam ostanejo le še semena. Semena zavržemo in pire prihranimo.
Tretjino pasijonkinega pireja zmešamo skupaj z jedilnim škrobom in pustimo ob strani.
V večji lonec ubijemo jajca in dodamo sladkor. Stepamo z ročnim mešalnikom približno 2 minuti, da dobimo svetlo in mehurčkasto teksturo.
Lonec z jajci pristavimo na manjši ogenj in med kuhanjem mešamo z metlico.
Ko se krema segreje primešamo pasijonko s škrobom. Nato kuhamo in mešamo toliko časa, da se krema prične gostiti. Ko se krema zgosti jo takoj odstavimo in precedimo v čisto skledo.
V kremo postopoma vmešamo kocke masla, da dobimo gladko in sijočo kremo.
Površino kreme pokrijemo z acetatno folijo in jo postavimo v hladilnik, da se v celoti ohladi.
Z ohlajeno pasijonkino kremo napolnimo brizgalno injekcijo in napolnimo še tople krofe. Te posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Priprava pasijonkine kreme: