Pustni krofi s pasijonkino kremo

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Pustni krofi s pasijonkino kremo image
Težavnost Težko
Priprava 0 min
Kuhanje 3 h

Sestavine

12 število porcij
  • Sestavine za kvašeno testo:

    • 42   g kvas
    • 150   ml mleko
    • 500   g bela moka
    • 30   g sladkor
    •   sol
    • 80   g kisla smetana
    • 5   jajčni rumenjak
    • 40   ml rum
    • 30   g maslo
  • Sestavine za pasijonkino kremo:

    • 200   ml pasijonkin sok
    • 8   jajca
    • 160   g sladkor
    • 110   g maslo
    • 20   g jedilni škrob

Priprava

    Priprava kvašenega testa:

  1. V mlačno mleko nadrobimo kocko svežega kvasa in dobro premešamo. Pustimo ob strani.

  2. V skledo mešalnika presejemo moko, dodamo sladkor in sol. Premešamo.

  3. K moki prilijemo mleko s kvasom, kislo smetano, rumenjake in rum.

  4. Pričnemo mešati pri nižji hitrosti in s kljukastim nastavkom.

  5. Ko se sestavine povežejo v kepo testa, pričnemo dodajati maslo sobne temperature.

  6. Ko je maslo vmešano v testo, dvignemo hitrost mešanja in gnetemo testo 12-15 minut.

  7. Končno testo bo mehko, gladko in nelepljivo. Oblikujemo ga v kepo in postavimo v naoljeno skledo, ki jo pokrijemo.

  8. Testo pustimo vzhajati 45-60 minut, oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.

  9. Vzhajano testo pretlačimo in ga na rahlo pomokani površini razvaljamo na 1,5 cm debeline.

  10. Z okroglim izsekovalcem izrežemo 10 cm velike kroge. Izrezane krofe polagamo na naoljen papir za peko, med njimi naj bo 3-4 cm razmaka. Izrezane krofe pokrijemo s krpo in jih pustimo vzhajati 30-60 minut.

  11. Tekom vzhajanja segrejemo lonec z oljem. V loncu naj bo olja za 3 prste višine, segrejemo ga na 160 °C.

  12. Ko se višina izrezanih krofov podvoji jih z vzhajano stranjo položimo v vroče olje.

  13. Lonec pokrijemo s pokrovko in cvremo krofe 3 minute nato jih obrnemo in cvremo še 3 minute nepokrite.

  14. S penovko poberemo ocvrte krofe iz lonca in jih odložimo na papirnate brisačke.

  15. Ko se krofi delno ohladijo jih napolnimo s pasijonkino kremo.

  16. Priprava pasijonkine kreme:

  17. Pasijonke prerežemo na pol in z žlico postrgamo sadno pulpo v manjši lonec.

  18. Pasijonkin pire zavremo in ga kuhamo 1-2 minuti. Vmes neprestano mešamo, da čim več mesa odstopi s semen.

  19. Odstavimo z ognja in precedimo skozi cedilo. Pire in sokove z žlico potiskamo skozi cedilo, da nam ostanejo le še semena. Semena zavržemo in pire prihranimo.

  20. Tretjino pasijonkinega pireja zmešamo skupaj z jedilnim škrobom in pustimo ob strani.

  21. V večji lonec ubijemo jajca in dodamo sladkor. Stepamo z ročnim mešalnikom približno 2 minuti, da dobimo svetlo in mehurčkasto teksturo.

  22. Lonec z jajci pristavimo na manjši ogenj in med kuhanjem mešamo z metlico.

  23. Ko se krema segreje primešamo pasijonko s škrobom. Nato kuhamo in mešamo toliko časa, da se krema prične gostiti. Ko se krema zgosti jo takoj odstavimo in precedimo v čisto skledo.

  24. V kremo postopoma vmešamo kocke masla, da dobimo gladko in sijočo kremo.

  25. Površino kreme pokrijemo z acetatno folijo in jo postavimo v hladilnik, da se v celoti ohladi.

  26. Z ohlajeno pasijonkino kremo napolnimo brizgalno injekcijo in napolnimo še tople krofe. Te posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.