Preprosto več za vas
Pustni krofi s pasijonkino kremo

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Pridružite se Saši Šketa in se naučite preprostih trikov, kako zablesteti pri ustvarjanju sladic.

Sestavine

Sestavine za kvašeno testo:

Kvas Kvas42 g g
Mleko Mleko
(mlačno)
150 ml ml
Bela moka Bela moka500 g g
Sladkor Sladkor30 g g
Sol Sol
Kisla smetana Kisla smetana80 g g
Jajčni rumenjak Jajčni rumenjak5
Rum Rum40 ml ml
Maslo Maslo
(sobne temparature)
30 g g

Sestavine za pasijonkino kremo:

Pasijonkin sok Pasijonkin sok200 ml ml
Jajca Jajca8
Sladkor Sladkor160 g g
Maslo Maslo110 g g
Jedilni škrob Jedilni škrob20 g g

Pustni krofi s pasijonkino kremo

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

3:00 h
(1)

Priprava

Priprava kvašenega testa:

  1. V mlačno mleko nadrobimo kocko svežega kvasa in dobro premešamo. Pustimo ob strani.
  2. V skledo mešalnika presejemo moko, dodamo sladkor in sol. Premešamo.
  3. K moki prilijemo mleko s kvasom, kislo smetano, rumenjake in rum.
  4. Pričnemo mešati pri nižji hitrosti in s kljukastim nastavkom.
  5. Ko se sestavine povežejo v kepo testa, pričnemo dodajati maslo sobne temperature.
  6. Ko je maslo vmešano v testo, dvignemo hitrost mešanja in gnetemo testo 12-15 minut.
  7. Končno testo bo mehko, gladko in nelepljivo. Oblikujemo ga v kepo in postavimo v naoljeno skledo, ki jo pokrijemo.
  8. Testo pustimo vzhajati 45-60 minut, oziroma toliko časa, da se njegov volumen podvoji.
  9. Vzhajano testo pretlačimo in ga na rahlo pomokani površini razvaljamo na 1,5 cm debeline.
  10. Z okroglim izsekovalcem izrežemo 10 cm velike kroge. Izrezane krofe polagamo na naoljen papir za peko, med njimi naj bo 3-4 cm razmaka. Izrezane krofe pokrijemo s krpo in jih pustimo vzhajati 30-60 minut.
  11. Tekom vzhajanja segrejemo lonec z oljem. V loncu naj bo olja za 3 prste višine, segrejemo ga na 160 °C.
  12. Ko se višina izrezanih krofov podvoji jih z vzhajano stranjo položimo v vroče olje.
  13. Lonec pokrijemo s pokrovko in cvremo krofe 3 minute nato jih obrnemo in cvremo še 3 minute nepokrite.
  14. S penovko poberemo ocvrte krofe iz lonca in jih odložimo na papirnate brisačke.
  15. Ko se krofi delno ohladijo jih napolnimo s pasijonkino kremo.

Priprava pasijonkine kreme:

  1. Pasijonke prerežemo na pol in z žlico postrgamo sadno pulpo v manjši lonec.
  2. Pasijonkin pire zavremo in ga kuhamo 1-2 minuti. Vmes neprestano mešamo, da čim več mesa odstopi s semen.
  3. Odstavimo z ognja in precedimo skozi cedilo. Pire in sokove z žlico potiskamo skozi cedilo, da nam ostanejo le še semena. Semena zavržemo in pire prihranimo.
  4. Tretjino pasijonkinega pireja zmešamo skupaj z jedilnim škrobom in pustimo ob strani.
  5. V večji lonec ubijemo jajca in dodamo sladkor. Stepamo z ročnim mešalnikom približno 2 minuti, da dobimo svetlo in mehurčkasto teksturo.
  6. Lonec z jajci pristavimo na manjši ogenj in med kuhanjem mešamo z metlico.
  7. Ko se krema segreje primešamo pasijonko s škrobom. Nato kuhamo in mešamo toliko časa, da se krema prične gostiti. Ko se krema zgosti jo takoj odstavimo in precedimo v čisto skledo.
  8. V kremo postopoma vmešamo kocke masla, da dobimo gladko in sijočo kremo.
  9. Površino kreme pokrijemo z acetatno folijo in jo postavimo v hladilnik, da se v celoti ohladi.
  10. Z ohlajeno pasijonkino kremo napolnimo brizgalno injekcijo in napolnimo še tople krofe. Te posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.