Ratatouille

Ratatouille image
Težavnost Lahko
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

2 število porcij
    • 2   jajčevec
    • 2   bučke
    • 1   rumena paprika
    •   čebula
    • 3   česen
    • 4   paradižnik
    •   pelati
    • 4   ml balzamični kis
    • 1,5   g suhi timijan
    •   bazilika
    •   sol
    •   poper
    •   olivno olje

Priprava

    Bučko in jajčevca nareži na ½ cm velike kolobarje, čebulo na rezinice, papriko in paradižnik na kocke ter sesekljaj česen. V ponvi na olju na obeh straneh popeci kolute zelenjave (zelenjava naj bo med peko v enem sloju), ne pozabi jih soliti. Pečeno zelenjavo daj na stran, potem pa na olju popraži čebulo in papriko. Ko se zmehčata, dodaj timijan, potem še česen in praži, da česen zadiši. Dodaj sveži paradižnik in polovico konzerve pelatovter kuhaj približno 10 minut. Dodaj še balzamični kis ter posoli in popopraj. Omako odstavi z ognja, potem pa nanjo razporedi zelenjavo. Potem pokrito ponev vrni na štedilnik in kuhaj še 5 minut. Zelenjavo odkrij, okrasi s svežo baziliko in postrezi.

    Nasveti

    Če svežega paradižnika nimaš, uporabi le pelate, lahko pa uporabiš seveda tudi le svežega. Balzamični kis ni nujen, vendar pa okus vsekakor izboljša. Rožice iz bučke narediš tako, da z lupilcem zelenjave najprej narediš tanko rezinico, potem pa jo zaviješ v rožico. Na koncu lahko zelenjavo pogreješ tudi v pečici - daj jo za pet minut v pečico, ogreto na 160°c. Ratatuille lahko postrežeš s kruhom, na rižu ali pa pire krompirju. Odličen je tudi kot priloga pečenemu mesu. Jed lahko pripraviš v navadni ponvi. Če za takšno okraševanje nimaš časa, lahko bučke in jajčevce narežeš na kose in popečeš skupaj na enkrat, potem pa umešaš v paradižnikovo omako.