Preprosto več za vas
Recikliran fanekohne

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Krompir Krompir4
Zelenjava iz juhe Zelenjava iz juhe400 g g
Sol Sol ščepec ščepec
Poper Poper ščepec ščepec
Pšenična moka Pšenična moka165 g g
Jajca Jajca2
Česen Česen1 stroki strok
Chia semena Chia semena6 g g
Timijan Timijan
Čebula Čebula1
Olivno olje Olivno olje

Recikliran fanekohne

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

60 min
(0)

Priprava

Kuhan krompir naribamo skupaj z zelenjavo iz juhe. Dodamo chia semena, strok sesekljanega česna in sesekljano čebulo. Po okusu začinimo ter dodamo jajci in moko. Premešamo, da dobimo mehko maso. Pekač obložimo s papirjem za peko, ki ga premažemo z olivnim oljem. Ker je masa precej lepljiva in mehka, zrezke najlažje oblikujemo tako, da si roke naoljimo z olivnim oljem. Položimo jih na pekač. Zrezke pečemo v pečici, segreti na 180°C, dokler ne dobijo zlato-rumene barve. To je približno 15-20 minut. Pečene zrezke postrežemo s solato.

Namig

Kaj pa, če doma nimamo jajc? Chia semena vsebujejo veliko vlaknin, zato lahko svoj volumen povečajo tudi do 10-krat. Tako podpirajo in uravnavajo prebavni proces ter omogočajo čiščenje in razstrupljanje. V primeru, da nam zmanjka jajc, lahko 1 žlico chia semen zmešamo s 3 žlicami vode in pustimo stati vsaj 5 minut. Ena žlica je enaka enemu jajcu.

V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/

Recept so pripravili dijaki SŠ Zagorje.

Fotografija: Urška Fartelj