Priprava
V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo sesekljano čebulo. Odstavimo in delno ohladimo. Ostanek piščančjega mesa stresemo v multipraktik in ga sesekljamo na koščke. Meso lahko natrgamo tudi z vilicami ali z metlicami ročnega mešalnika. K mesu dodamo prepraženo čebulo, sol, poper, drobtine, peteršilj, jajci in nariban sir. Mešamo le toliko časa, da se sestavine začnejo povezovati v enotno maso.
Iz piščančje mase z rokami oblikujemo kroglice (20 do 30 gramov). Kroglice paniramo dvakrat, da nam med cvrenjem sir ne uide ven. Kroglice pomokamo, potopimo v jajca ter povaljamo v mešanici drobtin in sezama. Kroglice ponovno potopimo v jajca in drobtine s sezamom.
Olje za cvrtje segrejemo na 170 stopinj Celzija in cvremo kroglice dve do tri minute. Ocvrte kroglice odcedimo in položimo na papirnate brisačke, da vpijejo odvečno maščobo.
Predlog za postrežbo: Kroglice nanizamo na nabodala in jih postrežemo skupaj s poljubnimi omakami.
Avtorica: Monika Ferk, Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija
Mentorji: Neva Vrčko Novak, Rebeka Pirnar in Damir Škerl