Priprava
Ostanke peciva in biskvita zmeljemo. Suho sadje, oreščke, bonbone, praline narežemo na majhne koščke. Ostankov peciva, biskvita, suhega sadja, bonbonov, pralin potrebujemo približno 400 g. Vse skupaj med seboj dobro premešamo, dodamo stopljeno maslo, sadni sirup in kakav. Vgnetemo v maso in jo postavimo v hladilnik, da se nekoliko ohladi. Med tem časom nad vodno soparo posebej raztopimo belo in črno čokolado. Iz ohlajene mase oblikujemo kroglice, ki jih pomakamo v čokolado in okrasimo z barvnimi mrvicami in sladkornimi okraski. Kroglice lahko serviramo v papirnate modelčke ali na palčke in tako dobimo grizike.Namig: v kolikor so kroglice mehke jih še za nekaj časa postavimo v hladilnik in šele nato oblivamo s čokolado.
V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/
Recept so pripravili otroci OŠ Gorišnica
Fotografija: Saša D. Škrjanec