Reciklirani goveji polpet s solato iz koromača in jabolka

Reciklirani goveji polpet s solato iz koromača in jabolka image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

8 število porcij
  • Polpeti

    • 400   g goveje meso kuhano
    • 80   g skuta
    • 10   g gorčica
    • 70   g parmezan
    • 0,5   žličk rožmarin
    • 1   žlička timijan
    • 20   g gorčična semena
    • 0,5   žličk limonina lupina
    •   limonin sok
    •   sol
    •   poper
    • 150   ml goveja juha ostanek hrane
  • Paniranje

    •   jajca
    •   moka
    •   drobtine
    •   olje za cvrtje
  • Solata

    • 1   koromač
    • 1   jabolka
    • 3   žlice kis jabolčni
    • 0,5   žličk mleta kumina
    •   sol
    •   poper
  • Gorčična majoneza

    • 100   g majoneza
    • 10   g gorčica
    • 20   g gorčična semena
    • 1   žlička limonin sok
    • 15   g nariban parmezan
    •   sol
    •   poper

Priprava

    Priprava gorčične majoneze: V skodelici skupaj zmešamo majonezo, gorčico, gorčična semena, limonov sok in parmezan. Začinimo s soljo in poprom po okusu.

    Priprava solate: Koromač narežemo na tanke rezine in jabolko na tanke palčke. Zelenjavo in sadje stresemo v posodo, začinimo z jabolčnim kisom, mleto kumino, soljo in poprom. Dobro premešamo in shranimo v hladilniku.

    Priprava polpetov: Goveje meso, ki nam je ostalo od prejšnjega dne, narežemo na koščke in damo v posodo multipraktika. K mesu dodamo pretlačeno skuto, gorčico, parmezan, rožmarin, timijan, gorčična semena, limonino lupinico, sol in poper. Pokapamo z nekaj kapljicami limonovega soka in prilijemo nekaj jušne osnove (50 do 80 mililitrov). Pokrijemo posodo s pokrovom in zmešamo. Mešamo toliko časa, da se sestavine začnejo povezovati v enotno maso. Če se zdi masa za polpete presuha, prilijemo še nekaj jušne osnove.

    Maso razdelimo na približno enako velike dele (70 do 80 gramov) in jih oblikujemo v polpete. Polpete dvakrat paniramo in ocvremo. Cvremo jih tri do štiri minute, do zlato rumene barve, vmes jih enkrat obrnemo. (Za lažje paniranje lahko polpete zamrznemo, tako jih bomo tudi vedno imeli pri roki.)

    Predlog za postrežbo: Na krožnik razmažemo žličko gorčične majoneze in nanjo položimo polpet. Na polpet odložimo dve do tri žlice solate in čez posujemo sesekljan drobnjak.

    Avtor: Erazem Valentinčič, 3. c, SŠ za gostinstvo in turizem Maribor

    Mentorica: Darinka Zorko