Preprosto več za vas
Riba v soli, ligenj v solati, vse na žaru

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Sestavine za ribo v soli

Brancin Brancin
(ali orada)
1 kg kg
Sol Sol3 kg kg

Sestavine za orjaškega lignja v solati

Lignji Lignji
(lovke orjaškega lignja)
2 kg kg
Korenček Korenček2
Čebula Čebula1
Strok česna Strok česna2
Peteršilj Peteršilj
(vejice)
3
Belo vino Belo vino1 dl dl
Olivno olje Olivno olje2 dl dl
Por Por1
Sušeni paradižnik Sušeni paradižnik150 g g
Črne olive Črne olive100 g g
Poper v zrnju Poper v zrnju10
Lovorov list Lovorov list3
Limeta Limeta2
Balzamični kis Balzamični kis1 žlice žlica
Krompir Krompir300 g g
Sol Sol

Riba v soli, ligenj v solati, vse na žaru

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

60 min
(1)

Priprava

Brancina znotraj očistimo, luske pa pustimo.

Sol v posodi zmešamo z malo vode, da dobimo teksturo mokrega snega.

Dno pekača prekrijemo s soljo, do višine približno enega centimetra, nanjo položimo ribo in jo s preostankom soli popolnoma prekrijemo. Žar segrejemo na 180 stopinj, vanj položimo pekač z ribo in v pokritem žaru pečemo 30 minut.

Na grobo narežemo čebulo, korenje, zeleni del pora in česen, ter vse skupaj prepražimo na vročem olju. Po približno petih minutah  dodamo lovke orjaškega lignja ter zalijemo z belim vinom. Dodamo list lovorja. Na srednjem ognju počasi dušimo lovke do mehkega. Ko je končano, posodo odstavimo in pustimo, da se ohladi.

Skuhamo krompir, ga pustimo, da se ohladi na ga narežemo na male kocke. V skledi zmešamo krompir, sesekljane olive, na tanke rezine narezan sušen paradižnik in por, ki smo ga prej na rahlo podušili ter narezali na tanke rezine.

Ohlajene lovke na hitro popečemo na žaru, narežemo, dodamo ostalim sestavinam in vse skupaj začinimo z limeto, oljem , česnom in soljo.