Riba v soli, ligenj v solati, vse na žaru

Riba v soli, ligenj v solati, vse na žaru image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

4 število porcij
  • Sestavine za ribo v soli

    • 1   kg brancin ali orada
    • 3   kg sol
  • Sestavine za orjaškega lignja v solati

    • 2   kg lignji lovke orjaškega lignja
    • 2   korenček
    • 1   čebula
    • 2   strok česna
    • 3   peteršilj vejice
    • 1   dl belo vino
    • 2   dl olivno olje
    • 1   por
    • 150   g sušeni paradižnik
    • 100   g črne olive
    • 10   poper v zrnju
    • 3   lovorov list
    • 2   limeta
    • 1   žlica balzamični kis
    • 300   g krompir
    •   sol

Priprava

    Brancina znotraj očistimo, luske pa pustimo.

    Sol v posodi zmešamo z malo vode, da dobimo teksturo mokrega snega.

    Dno pekača prekrijemo s soljo, do višine približno enega centimetra, nanjo položimo ribo in jo s preostankom soli popolnoma prekrijemo. Žar segrejemo na 180 stopinj, vanj položimo pekač z ribo in v pokritem žaru pečemo 30 minut.

    Na grobo narežemo čebulo, korenje, zeleni del pora in česen, ter vse skupaj prepražimo na vročem olju. Po približno petih minutah  dodamo lovke orjaškega lignja ter zalijemo z belim vinom. Dodamo list lovorja. Na srednjem ognju počasi dušimo lovke do mehkega. Ko je končano, posodo odstavimo in pustimo, da se ohladi.

    Skuhamo krompir, ga pustimo, da se ohladi na ga narežemo na male kocke. V skledi zmešamo krompir, sesekljane olive, na tanke rezine narezan sušen paradižnik in por, ki smo ga prej na rahlo podušili ter narezali na tanke rezine.

    Ohlajene lovke na hitro popečemo na žaru, narežemo, dodamo ostalim sestavinam in vse skupaj začinimo z limeto, oljem , česnom in soljo.