Na olivnem olju popražimo drobno narezano čebulo in na kolobarje narezano korenje. Malo solimo, da se čebula prej razpusti. Nato dodamo strt česen in pelate, ki jih grobo spasiramo. Vse skupaj malo popražimo, nato pa zalijemo s približno pol litra jušne osnove iz “odpadne” zelenjave. Jušno osnovo smo pripravili dan prej iz odpadne zelenjave, ko smo pripravljali kosilo. Vanjo smo dali olupke/ostanke čebule, korenja, pora, cvetačne liste, sol in vodo. Po potrebi dosolimo, popramo, dodamo narezan ohrovt, kuhan fižol in približno 20 g sira. Pokrito kuhamo približno 20 minut, dokler se ohrovt ne zmehča in fižol nekoliko ne razpade.
Ribollita - toskanska enolončica
Sestavine
2
število porcij
-
- 40 g ohrovt ali listi zelja
- 20 g česen stroki
- 50 g čebula
- 60 g korenje
- 50 g parmezan
- 450 g bel fižol kuhan
- 240 g pelati
- 250 g kruh
- ml olivno olje
- 2 g sol
- 2 g poper
- 7 g star kruh
- 30 g jušna osnova
Priprava
Pečico segrejemo na 220 stopinj, ventilacija-žar. V juho damo polovico kruha, ki ga grobo natrgamo. Preostali kruh narežemo na rezine in ga razporedimo po juhi. Pokapljamo ga z olivnim oljem, posipamo s suho baziliko in z ribanim sirom/parmezanom. Vse skupaj potisnemo v pečico za par minut, da se sir stopi in kruh zapeče.
V kolikor v juhi ne uporabimo sira, je jed veganska.
Avtor: Liam Macarol Prijatelj, OŠ Dob, PŠ Krtina