Preprosto več za vas
Ribollita - toskanska enolončica

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Ohrovt Ohrovt
(ali listi zelja)
40 g g
Česen Česen
(stroki)
20 g g
Čebula Čebula50 g g
Korenje Korenje60 g g
Parmezan Parmezan50 g g
Bel fižol Bel fižol
(kuhan)
450 g g
Pelati Pelati240 g g
Kruh Kruh250 g g
Olivno olje Olivno olje ml ml
Sol Sol2 g g
Poper Poper2 g g
Star kruh Star kruh7 g g
Jušna osnova Jušna osnova30 g g

Ribollita - toskanska enolončica

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

60 min
(4)

Priprava

Na olivnem olju popražimo drobno narezano čebulo in na kolobarje narezano korenje. Malo solimo, da se čebula prej razpusti. Nato dodamo strt česen in pelate, ki jih grobo spasiramo. Vse skupaj malo popražimo, nato pa zalijemo s približno pol litra jušne osnove iz “odpadne” zelenjave. Jušno osnovo smo pripravili dan prej iz odpadne zelenjave, ko smo pripravljali kosilo. Vanjo smo dali olupke/ostanke čebule, korenja, pora, cvetačne liste, sol in vodo. Po potrebi dosolimo, popramo, dodamo narezan ohrovt, kuhan fižol in približno 20 g sira. Pokrito kuhamo približno 20 minut, dokler se ohrovt ne zmehča in fižol nekoliko ne razpade.

Pečico segrejemo na 220 stopinj, ventilacija-žar. V juho damo polovico kruha, ki ga grobo natrgamo. Preostali kruh narežemo na rezine in ga razporedimo po juhi. Pokapljamo ga z olivnim oljem, posipamo s suho baziliko in z ribanim sirom/parmezanom. Vse skupaj potisnemo v pečico za par minut, da se sir stopi in kruh zapeče.

V kolikor v juhi ne uporabimo sira, je jed veganska.

Avtor: Liam Macarol Prijatelj, OŠ Dob, PŠ Krtina