Priprava
- Poletna puranja solata
Zrezke potolčemo z obeh strani in v ponvi na vročem maslu popečemo. Narežemo na trakove. Čili in čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Koriander operemo, osušimo in drobno sesekljamo.V srednje veliki ponvi segrejemo maslo in na njem posteklenimo sesekljano čebulo. Solimo in popramo. Dodamo lovor, curry v prahu, paradižnikov koncentrat ter prilijemo vino. Dušimo, da tekočina skoraj izhlapi, nato dodamo marelično marmelado in prilijemo jušnoosnovo. Znižamo temperaturo in počasi dušimo, da dosežemo gosto konsistenco. Odstavimo in ohladimo.V ohlajeno omako dodamo preostale sestavine (sesekljan čili in koriander, majonezo, kremo za kuhanje, kislo smetano, limonin sok solni cvet inpoper) in zmešamo, da dobimo emulzijo. Dodamo popečene piščančje trakove, ponovno premešamo in mariniramo vsaj 2 uri.
Kumaro operemo, po želji olupimo, odstranimo semena in na tanko narežemo. Solato očistimo, operemo, osušimo in grobo natržemo. Kristalko in mešane solatne lističe stresemo na dno sklede. Dodamo marinirane purane trakove ter potresemo z narezano kumaro, mladim grahom in s praženimi nasekljanimi mandlji. Po želji dodatno pokapamo z marinado. Do serviranja shranimo v hladilniku.
Rižota z lisičkamiLisičke očistimo, razpolovimo ali narežemo na četrtine. Čebulo olupimo, očistimo in drobno sesekljamo. Peteršilj operemo in osmukamo lističe. V ponvi na vročem maslu prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo riž, prilivamo vročo jušno osnovo in skuhamo »al dente«. V večji ponvi segrejemo maslo. Dodamo lisičke in jih na hitro prepražimo, nato dodamo peteršiljeve lističe. Prilijemo 0,5 dl belega suhega vina in pokuhamo. Stresemo v ponev z rižem, dodamo topljeni sir, premešamo in dušimo, da se riž raztopi in enakomerno razdeli. Na koncu po potrebi začinimo s solnim cvetom in potresemo s sveže mletim poprom. Ponovno premešamo.
Rižoto z lisičkami ponudimo skupaj z veliko skledo ohlajene poletne solate.