Priprava
- Riž dobro speremo pod tekočo hladno vodo.
- V lonec vlijemo mleko, dodamo mleko v prahu, sladkor, sol in kardamom ter dobro premešamo.
- Dodamo opran riž in pričnemo segrevati. Ko prične mleko brbotati, znižamo temperaturo in kuhamo približno 25 minut na srednjem ognju. Vmes večkrat premešamo, da se riž ne prismodi.
- Ko je riž kuhan ga odstavimo in vanj postopoma vmešamo maslo. Dodamo še aromo ruma, vanilijo in kislo smetano. Premešamo in odstavimo.
- V ločeni skledi z metlico zmešamo 2 jajci in 3 rumenjake. Mešamo toliko časa, da masa nekoliko posvetli.
- Jajčno zmes sedaj primešamo k rižu.
- Pekač dimenzij 20x30 cm premažemo z maslom in dno prekrijemo s papirjem za peko.
- V pekač vlijemo maso za rižev narastek in prestavimo v pečico.
- Pečemo 40 do 50 minut pri 180 °C. Vmes pripravimo breskvino karamelo.
- V lonec z debelejšim dnom stresemo sladkor in ga prelijemo z vodo. Segrevamo toliko časa, da sladkor karamelizira do svetlo rjave barve.
- Vmes v blenderju spasiramo breskve skupaj s smetano in odstavimo.
- Ko je karamela pripravljena v lonec vlijemo polovico spasiranih breskev, premešamo in kuhamo toliko časa, da se karamela raztopi. Nato primešamo še preostanek breskvinega pireja, dodamo maslo, sol in premešamo.
- Karamelo odstavimo in pustimo, da se popolnoma ohladi.
- Nekoliko ohlajen rižev narastek postrežemo prelit z breskvino karamelo. Dodamo lahko tudi kepico stepene sladke smetane.
Priprava breskvine karamele: