Priprava
Riž dobro speremo pod tekočo hladno vodo.
V lonec vlijemo mleko, dodamo mleko v prahu, sladkor, sol in kardamom ter dobro premešamo.
Dodamo opran riž in pričnemo segrevati. Ko prične mleko brbotati, znižamo temperaturo in kuhamo približno 25 minut na srednjem ognju. Vmes večkrat premešamo, da se riž ne prismodi.
Ko je riž kuhan ga odstavimo in vanj postopoma vmešamo maslo. Dodamo še aromo ruma, vanilijo in kislo smetano. Premešamo in odstavimo.
V ločeni skledi z metlico zmešamo 2 jajci in 3 rumenjake. Mešamo toliko časa, da masa nekoliko posvetli.
Jajčno zmes sedaj primešamo k rižu.
Pekač dimenzij 20x30 cm premažemo z maslom in dno prekrijemo s papirjem za peko.
V pekač vlijemo maso za rižev narastek in prestavimo v pečico.
Pečemo 40 do 50 minut pri 180 °C. Vmes pripravimo breskvino karamelo.
V lonec z debelejšim dnom stresemo sladkor in ga prelijemo z vodo. Segrevamo toliko časa, da sladkor karamelizira do svetlo rjave barve.
Vmes v blenderju spasiramo breskve skupaj s smetano in odstavimo.
Ko je karamela pripravljena v lonec vlijemo polovico spasiranih breskev, premešamo in kuhamo toliko časa, da se karamela raztopi. Nato primešamo še preostanek breskvinega pireja, dodamo maslo, sol in premešamo.
Karamelo odstavimo in pustimo, da se popolnoma ohladi.
Nekoliko ohlajen rižev narastek postrežemo prelit z breskvino karamelo. Dodamo lahko tudi kepico stepene sladke smetane.
Priprava breskvine karamele: