
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sašo Šketa
Pridružite se Saši Šketa in se naučite preprostih trikov, kako zablesteti pri ustvarjanju sladic.
Sestavine
Sestavine za rižev narastek:
Riž
Riž (Arborio) | 200 g g | |
Mleko Mleko | 900 ml ml | |
Mleko v prahu Mleko v prahu | 24 g g | |
Sladkor Sladkor | 150 g g | |
Maslo Maslo | 60 g g | |
Jajca Jajca | 2 | |
Jajčni rumenjak Jajčni rumenjak | 3 | |
Kisla smetana Kisla smetana | 200 g g | |
Kardamom Kardamom | 1,5 g g | |
Vanilijev ekstrat Vanilijev ekstrat | 4 ml ml | |
Aroma ruma Aroma ruma | 4 ml ml | |
Sol Sol | 6 g g |
Sestavine za breskvino karamelo:
Sladkor Sladkor | 200 g g | |
Voda Voda | 50 ml ml | |
Breskvine polovice v sirupu Breskvine polovice v sirupu | 4 | |
Smetana Smetana | 120 ml ml | |
Maslo Maslo | 30 g g | |
Sol Sol | 3 g g |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listRižev narastek z breskvami
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
- Riž dobro speremo pod tekočo hladno vodo.
- V lonec vlijemo mleko, dodamo mleko v prahu, sladkor, sol in kardamom ter dobro premešamo.
- Dodamo opran riž in pričnemo segrevati. Ko prične mleko brbotati, znižamo temperaturo in kuhamo približno 25 minut na srednjem ognju. Vmes večkrat premešamo, da se riž ne prismodi.
- Ko je riž kuhan ga odstavimo in vanj postopoma vmešamo maslo. Dodamo še aromo ruma, vanilijo in kislo smetano. Premešamo in odstavimo.
- V ločeni skledi z metlico zmešamo 2 jajci in 3 rumenjake. Mešamo toliko časa, da masa nekoliko posvetli.
- Jajčno zmes sedaj primešamo k rižu.
- Pekač dimenzij 20x30 cm premažemo z maslom in dno prekrijemo s papirjem za peko.
- V pekač vlijemo maso za rižev narastek in prestavimo v pečico.
- Pečemo 40 do 50 minut pri 180 °C. Vmes pripravimo breskvino karamelo.
Priprava breskvine karamele:
- V lonec z debelejšim dnom stresemo sladkor in ga prelijemo z vodo. Segrevamo toliko časa, da sladkor karamelizira do svetlo rjave barve.
- Vmes v blenderju spasiramo breskve skupaj s smetano in odstavimo.
- Ko je karamela pripravljena v lonec vlijemo polovico spasiranih breskev, premešamo in kuhamo toliko časa, da se karamela raztopi. Nato primešamo še preostanek breskvinega pireja, dodamo maslo, sol in premešamo.
- Karamelo odstavimo in pustimo, da se popolnoma ohladi.
- Nekoliko ohlajen rižev narastek postrežemo prelit z breskvino karamelo. Dodamo lahko tudi kepico stepene sladke smetane.