Preprosto več za vas
Rižev narastek z breskvami

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Pridružite se Saši Šketa in se naučite preprostih trikov, kako zablesteti pri ustvarjanju sladic.

Sestavine

Sestavine za rižev narastek:

Riž Riž
(Arborio)
200 g g
Mleko Mleko900 ml ml
Mleko v prahu Mleko v prahu24 g g
Sladkor Sladkor150 g g
Maslo Maslo60 g g
Jajca Jajca2
Jajčni rumenjak Jajčni rumenjak3
Kisla smetana Kisla smetana200 g g
Kardamom Kardamom1,5 g g
Vanilijev ekstrat Vanilijev ekstrat4 ml ml
Aroma ruma Aroma ruma4 ml ml
Sol Sol6 g g

Sestavine za breskvino karamelo:

Sladkor Sladkor200 g g
Voda Voda50 ml ml
Breskvine polovice v sirupu Breskvine polovice v sirupu4
Smetana Smetana120 ml ml
Maslo Maslo30 g g
Sol Sol3 g g

Rižev narastek z breskvami

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

2:00 h
(6)

Priprava

  1. Riž dobro speremo pod tekočo hladno vodo.
  2. V lonec vlijemo mleko, dodamo mleko v prahu, sladkor, sol in kardamom ter dobro premešamo.
  3. Dodamo opran riž in pričnemo segrevati. Ko prične mleko brbotati, znižamo temperaturo in kuhamo približno 25 minut na srednjem ognju. Vmes večkrat premešamo, da se riž ne prismodi.
  4. Ko je riž kuhan ga odstavimo in vanj postopoma vmešamo maslo. Dodamo še aromo ruma, vanilijo in kislo smetano. Premešamo in odstavimo.
  5. V ločeni skledi z metlico zmešamo 2 jajci in 3 rumenjake. Mešamo toliko časa, da masa nekoliko posvetli.
  6. Jajčno zmes sedaj primešamo k rižu.
  7. Pekač dimenzij 20x30 cm premažemo z maslom in dno prekrijemo s papirjem za peko.
  8. V pekač vlijemo maso za rižev narastek in prestavimo v pečico.
  9. Pečemo 40 do 50 minut pri 180 °C. Vmes pripravimo breskvino karamelo.

Priprava breskvine karamele:

  1. V lonec z debelejšim dnom stresemo sladkor in ga prelijemo z vodo. Segrevamo toliko časa, da sladkor karamelizira do svetlo rjave barve.
  2. Vmes v blenderju spasiramo breskve skupaj s smetano in odstavimo.
  3. Ko je karamela pripravljena v lonec vlijemo polovico spasiranih breskev, premešamo in kuhamo toliko časa, da se karamela raztopi. Nato primešamo še preostanek breskvinega pireja, dodamo maslo, sol in premešamo.
  4. Karamelo odstavimo in pustimo, da se popolnoma ohladi.
  5. Nekoliko ohlajen rižev narastek postrežemo prelit z breskvino karamelo. Dodamo lahko tudi kepico stepene sladke smetane.