
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sašo Šketa
Pridružite se Saši Šketa in se naučite preprostih trikov, kako zablesteti pri ustvarjanju sladic.
Sestavine
Biskvit
Jajca Jajca | 6 | |
Sladkor Sladkor | 90 g g | |
Vanilijev sladkor Vanilijev sladkor | 10 g g | |
Mandljev ekstrakt Mandljev ekstrakt | ||
Bela moka Bela moka | 110 g g | |
Pecilni prašek Pecilni prašek | 4 g g | |
Sol Sol | ščepec ščepec |
Medena krema
Maskarpone sir Maskarpone sir | 400 g g | |
Grški jogurt Grški jogurt | 125 g g | |
Med Med | 110 g g |
Figov nadev
Fige Fige | 400 | |
Rdeče vino
Rdeče vino (Sladki refošk) | 2 žlice žlica | |
Sladkor Sladkor | 40 g g | |
Med Med | 110 g g | |
Granatno jabolko Granatno jabolko | 0,5 kosov kos |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listRolada s figami in medom
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Priprava figovega nadeva:
- Pečico segrejemo na 200 °C.
- Fige narežemo na osminke ali ožje krhlje in jih damo v pekač.
- Čez fige potresemo sladkor, prelijemo med in sladko vino.
- Premešamo in pokrijemo pekač z alu folijo.
- Fige pečemo 15-20 minut na sredini in brez ventilacije.
- Iz pekača previdno odlijemo sok v kozico ali ponev. Sok zavremo in kuhamo nekaj minut, da se pokuha v sirup. Sirup in fige ohladimo.
Priprava biskvita:
- Pečico spustimo na 180 °C in pokrijemo pladenj (30 x 40 cm) s papirjem za peko.
- V skledo mešalnika ubijemo 6 jajc in pričnemo mešati pri nižji hitrosti.
- Ko se jajca pričnejo peniti postopoma dodamo sladkor in vanilijev sladkor. Zvišamo hitrost in stepamo 10-12 minut, do svetle puhaste mase. Tik pred koncem stepanja dodamo mandljevo aromo.
- V posodo presejemo moko, pecilni prašek in sol. Premešamo.
- K jajčni masi postopoma primešamo moko, Mešamo nežno toliko časa, da dobimo enotno maso.
- Maso za biskvit prelijemo na pladenj in jo enakomerno razmažemo.
- Biskvit pečemo 12-15 minut. Pečenost biskvita preverimo tako, da nanj nežno pritisnemo s prstom in če skoči nazaj je pečen.
- Pečen biskvit pustimo počivati 5 minut nato ga zvrnemo na papir za peko posut s sladkorjem v prahu. Zgornjo plast papirja za peko odlepimo z biskvita in ga zavijemo v rolo. Počakamo, da se biskvit popolnoma ohladi.
Priprava medene kreme:
- V skledi skupaj zmešamo maskarpone sir in med. Nato primešamo še grški jogurt. Kremo lahko ohladimo ali pa uporabimo takoj.
Sestavljanje rolade:
- BIskvit odrolamo in ga premažemo s ¾ medene kreme. Preostalo četrtino prihranimo za končni premaz rolade.
- Po kremi enakomerno razporedimo pečene fige, le 4 cm od konca roba pustimo brez nadeva.
- Čez prelijemo sirup in potresemo semena granatnega jabolka.
- Obložen biskvit zavijemo v rolado. Rolado tesno zavijemo v folijo za živila in jo postavimo v hladilnik vsaj za 1 uro, najbolje za 4 ure.
- Ohlajeno rolado premažemo s preostankom kreme in jo okrasimo s svežimi figami in s semeni granatnega jabolka.
- Rolado narežemo na 2-3 cm široke rezine in jo postrežemo.
- V hladilniku se obdrži 2-3 dni.
Avtor: Sašo Šketa