Rolada s figami in medom

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Rolada s figami in medom image
Težavnost Lahko
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

1 število pekačev
  • Biskvit

    • 6   jajca
    • 90   g sladkor
    • 10   g vanilijev sladkor
    •   mandljev ekstrakt
    • 110   g bela moka
    • 4   g pecilni prašek
    •   ščepec sol
  • Medena krema

    • 400   g maskarpone sir
    • 125   g grški jogurt
    • 110   g med
  • Figov nadev

    • 400   fige
    • 2   žlice rdeče vino Sladki refošk
    • 40   g sladkor
    • 110   g med
    • 0,5   kosov granatno jabolko

Priprava

    Priprava figovega nadeva:

  1. Pečico segrejemo na 200 °C.

  2. Fige narežemo na osminke ali ožje krhlje in jih damo v pekač.

  3. Čez fige potresemo sladkor, prelijemo med in sladko vino.

  4. Premešamo in pokrijemo pekač z alu folijo.

  5. Fige pečemo 15-20 minut na sredini in brez ventilacije.

  6. Iz pekača previdno odlijemo sok v kozico ali ponev. Sok zavremo in kuhamo nekaj minut, da se pokuha v sirup. Sirup in fige ohladimo.

  7. Priprava biskvita:

  8. Pečico spustimo na 180 °C in pokrijemo pladenj (30 x 40 cm) s papirjem za peko.

  9. V skledo mešalnika ubijemo 6 jajc in pričnemo mešati pri nižji hitrosti.

  10. Ko se jajca pričnejo peniti postopoma dodamo sladkor in vanilijev sladkor. Zvišamo hitrost in stepamo 10-12 minut, do svetle puhaste mase. Tik pred koncem stepanja dodamo mandljevo aromo.

  11. V posodo presejemo moko, pecilni prašek in sol. Premešamo.

  12. K jajčni masi postopoma primešamo moko, Mešamo nežno toliko časa, da dobimo enotno maso.

  13. Maso za biskvit prelijemo na pladenj in jo enakomerno razmažemo.

  14. Biskvit pečemo 12-15 minut. Pečenost biskvita preverimo tako, da nanj nežno pritisnemo s prstom in če skoči nazaj je pečen.

  15. Pečen biskvit pustimo počivati 5 minut nato ga zvrnemo na papir za peko posut s sladkorjem v prahu. Zgornjo plast papirja za peko odlepimo z biskvita in ga zavijemo v rolo. Počakamo, da se biskvit popolnoma ohladi.

  16. Priprava medene kreme:

  17. V skledi skupaj zmešamo maskarpone sir in med. Nato primešamo še grški jogurt. Kremo lahko ohladimo ali pa uporabimo takoj.

  18. Sestavljanje rolade:

  19. BIskvit odrolamo in ga premažemo s ¾ medene kreme. Preostalo četrtino prihranimo za končni premaz rolade.

  20. Po kremi enakomerno razporedimo pečene fige, le 4 cm od konca roba pustimo brez nadeva.

  21. Čez prelijemo sirup in potresemo semena granatnega jabolka.

  22. Obložen biskvit zavijemo v rolado. Rolado tesno zavijemo v folijo za živila in jo postavimo v hladilnik vsaj za 1 uro, najbolje za 4 ure.

  23. Ohlajeno rolado premažemo s preostankom kreme in jo okrasimo s svežimi figami in s semeni granatnega jabolka.

  24. Rolado narežemo na 2-3 cm široke rezine in jo postrežemo.

  25. V hladilniku se obdrži 2-3 dni.

  26. Avtor: Sašo Šketa

     

Oznake