Priprava figovega nadeva:
Rolada s figami in medom
Sestavine
-
Biskvit
- 6 jajca
- 90 g sladkor
- 10 g vanilijev sladkor
- mandljev ekstrakt
- 110 g bela moka
- 4 g pecilni prašek
- ščepec sol
-
Medena krema
- 400 g maskarpone sir
- 125 g grški jogurt
- 110 g med
-
Figov nadev
- 400 fige
- 2 žlice rdeče vino Sladki refošk
- 40 g sladkor
- 110 g med
- 0,5 kosov granatno jabolko
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C.
Fige narežemo na osminke ali ožje krhlje in jih damo v pekač.
Čez fige potresemo sladkor, prelijemo med in sladko vino.
Premešamo in pokrijemo pekač z alu folijo.
Fige pečemo 15-20 minut na sredini in brez ventilacije.
Iz pekača previdno odlijemo sok v kozico ali ponev. Sok zavremo in kuhamo nekaj minut, da se pokuha v sirup. Sirup in fige ohladimo.
Pečico spustimo na 180 °C in pokrijemo pladenj (30 x 40 cm) s papirjem za peko.
V skledo mešalnika ubijemo 6 jajc in pričnemo mešati pri nižji hitrosti.
Ko se jajca pričnejo peniti postopoma dodamo sladkor in vanilijev sladkor. Zvišamo hitrost in stepamo 10-12 minut, do svetle puhaste mase. Tik pred koncem stepanja dodamo mandljevo aromo.
V posodo presejemo moko, pecilni prašek in sol. Premešamo.
K jajčni masi postopoma primešamo moko, Mešamo nežno toliko časa, da dobimo enotno maso.
Maso za biskvit prelijemo na pladenj in jo enakomerno razmažemo.
Biskvit pečemo 12-15 minut. Pečenost biskvita preverimo tako, da nanj nežno pritisnemo s prstom in če skoči nazaj je pečen.
Pečen biskvit pustimo počivati 5 minut nato ga zvrnemo na papir za peko posut s sladkorjem v prahu. Zgornjo plast papirja za peko odlepimo z biskvita in ga zavijemo v rolo. Počakamo, da se biskvit popolnoma ohladi.
V skledi skupaj zmešamo maskarpone sir in med. Nato primešamo še grški jogurt. Kremo lahko ohladimo ali pa uporabimo takoj.
BIskvit odrolamo in ga premažemo s ¾ medene kreme. Preostalo četrtino prihranimo za končni premaz rolade.
Po kremi enakomerno razporedimo pečene fige, le 4 cm od konca roba pustimo brez nadeva.
Čez prelijemo sirup in potresemo semena granatnega jabolka.
Obložen biskvit zavijemo v rolado. Rolado tesno zavijemo v folijo za živila in jo postavimo v hladilnik vsaj za 1 uro, najbolje za 4 ure.
Ohlajeno rolado premažemo s preostankom kreme in jo okrasimo s svežimi figami in s semeni granatnega jabolka.
Rolado narežemo na 2-3 cm široke rezine in jo postrežemo.
V hladilniku se obdrži 2-3 dni.
Priprava biskvita:
Priprava medene kreme:
Sestavljanje rolade:
Avtor: Sašo Šketa