Riž skuhamo v dveh skodelicah slane vode.Čebulo in mesnato slanino popražimo na 3 žlicah prekejene zaseke, dodamo mleto meso, začimbe (majaron, sol, poper, kumino, muškatni orešček, vegeto), strt strok česna in vse skupaj popražimo. Na koncu vmešamo kuhan riž in še malo popražimo. Maso nekoliko ohladimo in vmešamo jajci.Pekač, kjer bomo pekli sarme, dobro premažemo z zaseko in po dnu razporedimo malo kislega zelja. Toliko, da je dno pokrito. Zeljni glavi previdno ostranimo list za listom. Z velikih listov odstranimo debelo sredino žilo in list prerežemo po sredini. Vsak list nadevamo z žlico ali dve nadeva, ki ga tesno zavijemo v sarmo. Sarmice odlagamo tesno ono poleg druge na posteljo iz zaseke in kislega zelja.Sarme pokrijemo še z malo kislega zelja, prekajenimi rebrcami in vse skupaj zalijemo s toliko vode, da so sarme pokrite. Pečemo približno 2 uri, pokrito, na spodnjem izvodilu, na 180 stopinj.Zatem pripravimo omako. Na olivnem olju svetlo popražimo moko, zatem ji dodamo paradižnikov koncentrat, mleto rdečo papriko in zalijemo s približno 4 dl vode. Solimo, popramo. Kuhamo 5-8 minut, da se omaka zgosti in moka skuha. Omako polijemo po pečenih sarmah. Z žlico sarme previdno razmaknemo, da med nje pride čim več omake.Pečemo (nepokrito) v pečici še pol ure, da se vse sestavine med sabo povežejo.Sarme postrežemo s pire krompirjem ali s kruhom.
Sarma
Sestavine
6
število porcij
-
- zeljna glava za sarmo
- kislo zelje
- 1 kg mešano mleto meso
- 150 g slanina
- 16 g paradižnikov koncentrat
- 180 g riž
- 2 jajca
- prekajena rebrca
- 1 čebula
- 2 česen
- 10 g mleta paprika
- 30 g pšenična moka
- 10 g majaron
- 2,5 g mleta kumina
- muškatni orešček
- sol
- poper
- vegeta