Preprosto več za vas
Sarma

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Preprosto z Urško
Preprosto z Urško
''V kuhinji delimo ljubezen do kuhanja, peke in zabavo. Uživamo v ustvarjanju receptov, ki so enostavni, sveži, s kruhom pomazani in družini prijazni.''

Sestavine

Zeljna glava za sarmo Zeljna glava za sarmo
Kislo zelje Kislo zelje
Mešano mleto meso Mešano mleto meso1 kg kg
Slanina Slanina150 g g
Paradižnikov koncentrat Paradižnikov koncentrat16 g g
Riž Riž180 g g
Jajca Jajca2
Prekajena rebrca Prekajena rebrca
Čebula Čebula1
Česen Česen2
Mleta paprika Mleta paprika10 g g
Pšenična moka Pšenična moka30 g g
Majaron Majaron10 g g
Mleta kumina Mleta kumina2,5 g g
Muškatni orešček Muškatni orešček
Sol Sol
Poper Poper
Vegeta Vegeta

Sarma

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

3:00 h
(0)

Priprava

Riž skuhamo v dveh skodelicah slane vode.Čebulo in mesnato slanino popražimo na 3 žlicah prekejene zaseke, dodamo mleto meso, začimbe (majaron, sol, poper, kumino, muškatni orešček, vegeto), strt strok česna in vse skupaj popražimo. Na koncu vmešamo kuhan riž in še malo popražimo. Maso nekoliko ohladimo in vmešamo jajci.Pekač, kjer bomo pekli sarme, dobro premažemo z zaseko in po dnu razporedimo malo kislega zelja. Toliko, da je dno pokrito. Zeljni glavi previdno ostranimo list za listom. Z velikih listov odstranimo debelo sredino žilo in list prerežemo po sredini. Vsak list nadevamo z žlico ali dve nadeva, ki ga tesno zavijemo v sarmo. Sarmice odlagamo tesno ono poleg druge na posteljo iz zaseke in kislega zelja.Sarme pokrijemo še z malo kislega zelja, prekajenimi rebrcami in vse skupaj zalijemo s toliko vode, da so sarme pokrite. Pečemo približno 2 uri, pokrito, na spodnjem izvodilu, na 180 stopinj.Zatem pripravimo omako. Na olivnem olju svetlo popražimo moko, zatem ji dodamo paradižnikov koncentrat, mleto rdečo papriko in zalijemo s približno 4 dl vode. Solimo, popramo. Kuhamo 5-8 minut, da se omaka zgosti in moka skuha. Omako polijemo po pečenih sarmah. Z žlico sarme previdno razmaknemo, da med nje pride čim več omake.Pečemo (nepokrito) v pečici še pol ure, da se vse sestavine med sabo povežejo.Sarme postrežemo s pire krompirjem ali s kruhom.