
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine
Zeljna glava za sarmo Zeljna glava za sarmo | ||
Kislo zelje Kislo zelje | ||
Mešano mleto meso Mešano mleto meso | 1 kg kg | |
Slanina Slanina | 150 g g | |
Paradižnikov koncentrat Paradižnikov koncentrat | 16 g g | |
Riž Riž | 180 g g | |
Jajca Jajca | 2 | |
Prekajena rebrca Prekajena rebrca | ||
Čebula Čebula | 1 | |
Česen Česen | 2 | |
Mleta paprika Mleta paprika | 10 g g | |
Pšenična moka Pšenična moka | 30 g g | |
Majaron Majaron | 10 g g | |
Mleta kumina Mleta kumina | 2,5 g g | |
Muškatni orešček Muškatni orešček | ||
Sol Sol | ||
Poper Poper | ||
Vegeta Vegeta |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listSarma
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Riž skuhamo v dveh skodelicah slane vode.Čebulo in mesnato slanino popražimo na 3 žlicah prekejene zaseke, dodamo mleto meso, začimbe (majaron, sol, poper, kumino, muškatni orešček, vegeto), strt strok česna in vse skupaj popražimo. Na koncu vmešamo kuhan riž in še malo popražimo. Maso nekoliko ohladimo in vmešamo jajci.Pekač, kjer bomo pekli sarme, dobro premažemo z zaseko in po dnu razporedimo malo kislega zelja. Toliko, da je dno pokrito. Zeljni glavi previdno ostranimo list za listom. Z velikih listov odstranimo debelo sredino žilo in list prerežemo po sredini. Vsak list nadevamo z žlico ali dve nadeva, ki ga tesno zavijemo v sarmo. Sarmice odlagamo tesno ono poleg druge na posteljo iz zaseke in kislega zelja.Sarme pokrijemo še z malo kislega zelja, prekajenimi rebrcami in vse skupaj zalijemo s toliko vode, da so sarme pokrite. Pečemo približno 2 uri, pokrito, na spodnjem izvodilu, na 180 stopinj.Zatem pripravimo omako. Na olivnem olju svetlo popražimo moko, zatem ji dodamo paradižnikov koncentrat, mleto rdečo papriko in zalijemo s približno 4 dl vode. Solimo, popramo. Kuhamo 5-8 minut, da se omaka zgosti in moka skuha. Omako polijemo po pečenih sarmah. Z žlico sarme previdno razmaknemo, da med nje pride čim več omake.Pečemo (nepokrito) v pečici še pol ure, da se vse sestavine med sabo povežejo.Sarme postrežemo s pire krompirjem ali s kruhom.