Slastna gubanica

Slastna gubanica image
Težavnost Lahko
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

4 osebe
    • 150   g polnozrnata moka
    • 80   g maslo ali masti
    • 70   g jajca
    • 3   g sol
    • 275   g listnato testo
  • SESTAVINE ZA NADEV

    • 300   g omaka bolonska
    • 150   g špageti kuhani
    • 200   g svinjska pečenka
    • 200   g ajdova kaša Ali koilon ali kašnih klobas
    • 200   g bučke cukini
    • 50   g bučna semena sesekljana
    • 200   g sir nariban
    • 30   g čebula
    • 7   g česen
    • 1   dl paradižnikova omaka ali paradižnikove mezge
    • 2   g sol
    • 2   g poper
    • 3   g peteršilj
    • 3   ml olje
  • SESTAVINE ZA PRELIV

    • 140   g jajca
    • 4   dl kisla smetana
    • 1   dl mleko
    • 2   g sol

Priprava

    Iz sestavin zgnetemo krhko testo, zavijemo v folijo in pustimo na hladnem 30 minut. Testo razvaljamo in položimo na dno pomaščenega pekača, v velikosti 29 x 23 cm. Nekajkrat prebodemo z vilicami.Potrebujemo tudi 3 liste vlečenega testa, ki ga narežemo na 8 kosov, v velikosti pekača. V sredinskih plasteh lahko porabimo obrezline testa. Bučke naribamo in pomešamo z bučnimi semeni ter začinimo. Čebulo in česen nasekljamo in prepražimo na maščobi. Dodamo drobno narezano ali zmleto meso pečenke, zalijemo s paradižnikovo omako ali dodamo paradižnikovo mezgo, po okusu začinimo in zdušimo, na koncu primešamo bolonjsko omako.Za preliv vse sestavine žvrkljamo. Krhko testo v pekaču premažemo s prelivom in pokrijemo s plastjo vlečenega testa. Ponovno premažemo s prelivom in potresemo polovico mešanice bučk in semen. Prekrijemo s testom in potresemo polovico mesnega nadeva ter pokapljamo s prelivom.Ponovno položimo plast testa, pokrijemo s špageti, potresemo s polovico naribanega sira in pokapljamo s prelivom. Sledi plast testa z bučnim nadevom, sledi mesni nadev, prekrijemo s plastjo testa, in nanj razporedimo ajdovo kašo, potresemo preostali sir ter prelijemo s prelivom. Zadnja plast je testo, ki ga nežno pritisnemo na pripravljeno jed, da se plasti sprimejo. Na vrhu premažemo s preostankom preliva.Pečemo 45 minut na 180 stopinj Celzija. Gubanico pustimo 10-15 minut, nato narežemo na rezine in serviramo z jogurtno omako, listnato solato …

    Avtorji:Blaž Belec, Nejc Madjar in Nejc Ambruž, SŠ za gostinstvo in turizem Radenci