Iz sestavin zgnetemo krhko testo, zavijemo v folijo in pustimo na hladnem 30 minut. Testo razvaljamo in položimo na dno pomaščenega pekača, v velikosti 29 x 23 cm. Nekajkrat prebodemo z vilicami.Potrebujemo tudi 3 liste vlečenega testa, ki ga narežemo na 8 kosov, v velikosti pekača. V sredinskih plasteh lahko porabimo obrezline testa. Bučke naribamo in pomešamo z bučnimi semeni ter začinimo. Čebulo in česen nasekljamo in prepražimo na maščobi. Dodamo drobno narezano ali zmleto meso pečenke, zalijemo s paradižnikovo omako ali dodamo paradižnikovo mezgo, po okusu začinimo in zdušimo, na koncu primešamo bolonjsko omako.Za preliv vse sestavine žvrkljamo. Krhko testo v pekaču premažemo s prelivom in pokrijemo s plastjo vlečenega testa. Ponovno premažemo s prelivom in potresemo polovico mešanice bučk in semen. Prekrijemo s testom in potresemo polovico mesnega nadeva ter pokapljamo s prelivom.Ponovno položimo plast testa, pokrijemo s špageti, potresemo s polovico naribanega sira in pokapljamo s prelivom. Sledi plast testa z bučnim nadevom, sledi mesni nadev, prekrijemo s plastjo testa, in nanj razporedimo ajdovo kašo, potresemo preostali sir ter prelijemo s prelivom. Zadnja plast je testo, ki ga nežno pritisnemo na pripravljeno jed, da se plasti sprimejo. Na vrhu premažemo s preostankom preliva.Pečemo 45 minut na 180 stopinj Celzija. Gubanico pustimo 10-15 minut, nato narežemo na rezine in serviramo z jogurtno omako, listnato solato …
Slastna gubanica
Sestavine
4
osebe
-
- 150 g polnozrnata moka
- 80 g maslo ali masti
- 70 g jajca
- 3 g sol
- 275 g listnato testo
-
SESTAVINE ZA NADEV
- 300 g omaka bolonska
- 150 g špageti kuhani
- 200 g svinjska pečenka
- 200 g ajdova kaša Ali koilon ali kašnih klobas
- 200 g bučke cukini
- 50 g bučna semena sesekljana
- 200 g sir nariban
- 30 g čebula
- 7 g česen
- 1 dl paradižnikova omaka ali paradižnikove mezge
- 2 g sol
- 2 g poper
- 3 g peteršilj
- 3 ml olje
-
SESTAVINE ZA PRELIV
- 140 g jajca
- 4 dl kisla smetana
- 1 dl mleko
- 2 g sol
Priprava
Avtorji:Blaž Belec, Nejc Madjar in Nejc Ambruž, SŠ za gostinstvo in turizem Radenci