Preprosto več za vas
Slastna gubanica

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Polnozrnata moka Polnozrnata moka150 g g
Maslo Maslo
(ali masti)
80 g g
Jajca Jajca70 g g
Sol Sol3 g g
Listnato testo Listnato testo275 g g

SESTAVINE ZA NADEV

Omaka Omaka
(bolonska)
300 g g
Špageti Špageti
(kuhani)
150 g g
Svinjska pečenka Svinjska pečenka200 g g
Ajdova kaša Ajdova kaša
(Ali koilon ali kašnih klobas)
200 g g
Bučke Bučke
(cukini)
200 g g
Bučna semena Bučna semena
(sesekljana)
50 g g
Sir Sir
(nariban)
200 g g
Čebula Čebula30 g g
Česen Česen7 g g
Paradižnikova omaka Paradižnikova omaka
(ali paradižnikove mezge)
1 dl dl
Sol Sol2 g g
Poper Poper2 g g
Peteršilj Peteršilj3 g g
Olje Olje3 ml ml

SESTAVINE ZA PRELIV

Jajca Jajca140 g g
Kisla smetana Kisla smetana4 dl dl
Mleko Mleko1 dl dl
Sol Sol2 g g

Slastna gubanica

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

60 min
(5)

Priprava

Iz sestavin zgnetemo krhko testo, zavijemo v folijo in pustimo na hladnem 30 minut. Testo razvaljamo in položimo na dno pomaščenega pekača, v velikosti 29 x 23 cm. Nekajkrat prebodemo z vilicami.Potrebujemo tudi 3 liste vlečenega testa, ki ga narežemo na 8 kosov, v velikosti pekača. V sredinskih plasteh lahko porabimo obrezline testa. Bučke naribamo in pomešamo z bučnimi semeni ter začinimo. Čebulo in česen nasekljamo in prepražimo na maščobi. Dodamo drobno narezano ali zmleto meso pečenke, zalijemo s paradižnikovo omako ali dodamo paradižnikovo mezgo, po okusu začinimo in zdušimo, na koncu primešamo bolonjsko omako.Za preliv vse sestavine žvrkljamo. Krhko testo v pekaču premažemo s prelivom in pokrijemo s plastjo vlečenega testa. Ponovno premažemo s prelivom in potresemo polovico mešanice bučk in semen. Prekrijemo s testom in potresemo polovico mesnega nadeva ter pokapljamo s prelivom.Ponovno položimo plast testa, pokrijemo s špageti, potresemo s polovico naribanega sira in pokapljamo s prelivom. Sledi plast testa z bučnim nadevom, sledi mesni nadev, prekrijemo s plastjo testa, in nanj razporedimo ajdovo kašo, potresemo preostali sir ter prelijemo s prelivom. Zadnja plast je testo, ki ga nežno pritisnemo na pripravljeno jed, da se plasti sprimejo. Na vrhu premažemo s preostankom preliva.Pečemo 45 minut na 180 stopinj Celzija. Gubanico pustimo 10-15 minut, nato narežemo na rezine in serviramo z jogurtno omako, listnato solato …

Avtorji:Blaž Belec, Nejc Madjar in Nejc Ambruž, SŠ za gostinstvo in turizem Radenci