Priprava
KOMPOT V lonec damo jabolka in hruške narezane na krhlje. Dodamo sladkor, cimetovo palčko in vodo. Premešamo in pristavimo na zmeren ogenj. Ko mešanica zavre, pokrijemo s pokrovom in pri zmernem ognju kuhamo 10 minut. Dodamo slive narezane na krhlje in kuhamo še 3 - 4 minute. Odstranimo z ognja in dodamo še preostalo sadje ter limonin sok. Postavimo na stran (odkrito), da se kompot ohladi.
ŠMORN Rumenjake in beljake ločimo. Beljake damo v manjšo skledo. K beljakom dodamo sladkor in ščep soli. Z električnim mešalnikom mešamo do skoraj čvrstih vrhov. Postavimo na stran. V večjo skledo stresemo moko, vanilin sladkor, rumenjake in polovico mleka. Z metlico premešamo v gladko zmes, nato dodamo preostalo mleko, ki ga dobro vmešamo. Z lopatko z nežnimi, rahlimi gibi vmešamo stepene beljake, da nastane rahla, puhasta zmes
ŠMORN V PEČICI Ognjevarno ponev v velikosti 28 cm pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo maslo. Ko se stopi, vlijemo v ponev zmes za šmorn. Šmorn pustimo na štedilniku pri šibkem ognju eno minuto, nato prestavimo v segreto pečico. Pečemo 10 minut pri 200 stopinjah na srednji rešetki. Ko je šmorn pečen, ga z rokavico previdno prestavimo na štedilnik. Tam ga razrežemo na poljubno velike kose. Šmorn potisnemo na stran ponve. Na sredino damo maslo in sladkor. Ko se oboje stopi, dobro premešamo šmorn, da se lepo karamelizira in nastane zlata zunanjost. Postrežemo s kompotom.