Rižota:Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. V posodi stopimo maslo, dodamo čebulo in popečemo, da postekleni. Dodamo riž, na kratko prepražimo in zalijemo z belim vinom. Vino na hitro povremo. Ko riž absorbira vino, postopoma prilivamo toliko jušne osnove, da pokrije riž. Postopek ponavljamo tako dolgo, da se riž skoraj zmehča, a ostane »al dente«. Medtem nenehno mešamo.
Sočni čevapčiči z rižoto in pisano zelenjavo
Sestavine
-
- 640 g čevapčiči
- 72 g maslo
- 500 g zmrznjena zelenjava
- 400 g riž za rižoto
- bela čebula
- 8 češnjev paradižnik
- 4 sveže slive
- 0,4 l belo vino
- 1,3 dl jušna osnova
- 12 ml olivno olje
- sol
- poper
- 80 g parmezan
Priprava
Tik pred koncem kuhanja začinimo s soljo in poprom ter dodamo nariban parmezan in košček masla (po želji). Dobro premešamo in naložimo v naoljene modelčke.
Paradižnike zrežemo na manjše kose in jih na žlici oljčnega olja na hitro popečemo. V drugi posodi na maslu in v jušni osnovi na hitro pokuhamo zelenjavo (grah, koruzo, papriko, janež) ter nato šenekaj minut pokrito dušimo.Tretjino zelenjave odcedimo in prihranimo za dekoracijo, drugo pa zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo kremno juho.
Slive razpolovimo in jih v manjši ponvi na hitro popečemo.
Na ražnju ali v ponvi za žar na vroči maščobi popečemo čevapčiče enakomerno z vseh strani, da nastane skorjica. Čevapčiči morajo biti zunaj rjavi in zapečeni, znotraj pa še rožnati in sočni.
Na večji plitev krožnik prekucnemo modelček z rižoto, ga previdno dvignemo, rižoto polijemo s kremno juho, na sredino damo popečene kocke češnjevega paradižnika, okrog rižote razporedimo pisano zelenjavo. Dodamo pečene čevapčiče, popečene slive in sveže paradižnikove rezine.