Sočni čevapčiči z rižoto in pisano zelenjavo

Sočni čevapčiči z rižoto in pisano zelenjavo image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

4 število porcij
    • 640   g čevapčiči
    • 72   g maslo
    • 500   g zmrznjena zelenjava
    • 400   g riž za rižoto
    •   bela čebula
    • 8   češnjev paradižnik
    • 4   sveže slive
    • 0,4   l belo vino
    • 1,3   dl jušna osnova
    • 12   ml olivno olje
    •   sol
    •   poper
    • 80   g parmezan

Priprava

    Rižota:Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. V posodi stopimo maslo, dodamo čebulo in popečemo, da postekleni. Dodamo riž, na kratko prepražimo in zalijemo z belim vinom. Vino na hitro povremo. Ko riž absorbira vino, postopoma prilivamo toliko jušne osnove, da pokrije riž. Postopek ponavljamo tako dolgo, da se riž skoraj zmehča, a ostane »al dente«. Medtem nenehno mešamo.

    Tik pred koncem kuhanja začinimo s soljo in poprom ter dodamo nariban parmezan in košček masla (po želji). Dobro premešamo in naložimo v naoljene modelčke.

    Paradižnike zrežemo na manjše kose in jih na žlici oljčnega olja na hitro popečemo. V drugi posodi na maslu in v jušni osnovi na hitro pokuhamo zelenjavo (grah, koruzo, papriko, janež) ter nato šenekaj minut pokrito dušimo.Tretjino zelenjave odcedimo in prihranimo za dekoracijo, drugo pa zmešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo kremno juho.

    Slive razpolovimo in jih v manjši ponvi na hitro popečemo.

    Na ražnju ali v ponvi za žar na vroči maščobi popečemo čevapčiče enakomerno z vseh strani, da nastane skorjica. Čevapčiči morajo biti zunaj rjavi in zapečeni, znotraj pa še rožnati in sočni.

    Na večji plitev krožnik prekucnemo modelček z rižoto, ga previdno dvignemo, rižoto polijemo s kremno juho, na sredino damo popečene kocke češnjevega paradižnika, okrog rižote razporedimo pisano zelenjavo. Dodamo pečene čevapčiče, popečene slive in sveže paradižnikove rezine.