Špinačna rulada

Špinačna rulada image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

4 število porcij
    • 270   g zamrznjena špinača
    • 300   g sir
    • 9   jajca
    •   sol
    •   poper
    • 200   g šunka
    • 250   g skuta
    • 24   ml kisla smetana
    • 24   ml jogurt
    • 2   česen
    • 12   g mešanica svežih zelišč

Priprava

    Ko nam v hladilniku ostanejo odprta kisla smetana, skuta, šunka, jogurt, jih porabimo za pripravo preproste rulade.

    Zamrznjeno špinačo damo za tri minute v slan krop, nato pa jo dobro odcedimo. Ko se malo ohladi, jo še ožamemo.

    V posodi stepemo jajca, sir pa naribamo. K stepenim jajcem dodamo špinačo in nariban sir ter vse skupaj dobro premešamo. Zmes prelijemo v pekač, obložen s papirjem za peko, in 15 minut pečemo v pečici, segreti na 180 °C. Pečeno testo zvijemo s pomočjo vlažne kuhinjske krpe in pustimo, da se ohladi.

    Na drobno sesekljamo zelišča in česen, skuto pa pretlačimo. Skuti dodamo kislo smetano, jogurt, sesekljana zelišča, česen, sol in poper ter dobro zmešamo. Ohlajeno špinačno testo premažemo s skutnim namazom z zelišči, nanj pa položimo še šunko. Testo spet zvijemo v rulado, narežemo na kolobarje in postrežemo.

    SUPER ŠPINAČA

    Špinačno rulado lahko pripravimo tudi iz sveže špinače, ki jo moramo v kratkem porabiti, tako da jo dobro operemo, blanširamo in spasiramo. Špinača je super živilo za naš imunski sistem in metabolizem. Deluje kot protivnetno sredstvo, je odlična za kri in boj proti utrujenosti. Izboljšuje tudi moč kosti, pomaga pri vidu in zdravi koži.

    V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/

    Recept so pripravili učenci Podružnične šole za izobraževanje in usposabljanje otrok s posebnimi potrebami Tolmin, Osnovna šola Franceta Bevka Tolmin

    Fotografija: Barbara Kvas