Spomladanski mošnjički

Spomladanski mošnjički
TežavnostSrednje
Kuhanje60 min

Priprava

    Dušeno zelenjavo, ki nam je ostala od prejšnjega obroka (korenje, brokoli, cvetača ...), po potrebi posolimo, dodamo timijan in nato podušimo v belem vinu do mehkega. Listnato testo razvaljamo in razrežemo na kvadratke, velike 10 krat 10 centimetrov. Razžvrkljamo jajce in ga zmešamo s kislo smetano.

    Na sredino kvadratka listnega testa položimo dušeno zelenjavo, nato pa jo polijemo z veliko žlico mešanice jajca in kisle smetane.

    Vogale kvadratka primemo, pri vrhu stisnemo skupaj in naredimo obliko mošnjička. Zeleni del pora narežemo na daljše trakce, jih za dve minuti potopimo v vrelo vodo, nato pa takoj prenesemo v mrzlo, da se nehajo kuhati. Porove trakove nato uporabimo za pentljo mošnjička.

    Pripravljene mošnjičke premažemo z razžvrkljanim jajcem, nato pa jih pečemo na 180 °C do zlatorjave barve.

    Med peko pripravimo spomladansko solato. V skledi združimo sezonsko solato (motovilec, regrat, špinačo ...) in redkvice. Jogurtov preliv pripravimo z jogurtom, soljo in poprom. Solato preložimo na krožnik, kjer jo pokapamo z jogurtovim prelivom. Na vrh položimo še lepo zapečen mošnjiček z zeleno porovo pentljo in jed postrežemo.

    V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/

    Recept so pripravili učenci Osnovne šole Tržišče

    Fotografija: Barbara Kvas