V posodi zmešamo jajca in sladkor ter dodamo riž in jabolčno čežano. Premešamo, dodamo chia semena in kokosovo moko. Vse sestavine dobro premešamo. Iz mase oblikujemo polpete in jih pomokamo. Polpete položimo na pladenj in jih ocvremo na kokosovem olju. Zlato zapečene odcedimo na papirnati brisački. Polpete serviramo na krožnik. Polijemo jih z marmelado, ki ji dodamo malo mleka, da postane tekoča.
Strunjanske polpete
Sestavine
-
- 300 g riž
- jabolčna čežana
- 2 jajca
- 150 g sladkor
- 50 g chia semena
- 100 g kokosova moka
- kokosovo olje
- 200 g marmelada
Priprava
NAMIGI
Različne vrste riža za različne jedi
Riž arborio ima debelejša zrna, ki vsebujejo veliko škroba. Ta se med kuhanjem sprošča, kar poskrbi za kremasto teksturo jedi. Najbolj primeren je za pripravo rižot. Okroglozrnati riž je najprimernejši za pripravo narastkov, sladic in mlečnega riža, za prilogo pa je najbolje uporabiti praboiled riž, ki vsebuje veliko vitaminov in mineralov. K domači enolončnici pa je najbolje primešati srednjezrnati domači riž.
V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/
Recept so pripravili otroci Centra za usposabljanje Elvire Vatovec Strunjan.
Fotografija: Urška Fartelj