Čili očistite ter odstranite semena, ingver in olupite česen. Vse drobno sesekljajte in zmešajte z repičnim oljem. Svinjski file operite, ga osušite z brisačo in narežite na pribl. 1/2 cm tanke rezine. Obrnite v zeliščnem olju innajmanj 1 uro marinirajte v hladilniku.
Svinjski file in ananas iz voka
Sestavine
-
- 1 čili
- 17 g ingver
- 2 česen
- 100 g repično olje
- 500 g svinjski file
- 200 g dolgozrnati riž
- sol
- 1 mlada čebula
- 1 rdeča paprika
- 250 g konzerviran ananas
- 48 ml sojina omaka
- 9 g pšenični škrob
Priprava
Riž skuhajte v vreli soljeni vodi po navodilih na embalaži. Mlado čebulo očistite in jo narežite na 1 cm široke krogce. Očistite papriko, odstranite semena in jo narežite na rezine. Odcedite sok iz konzerve ananasa, 150 ml soka zajemite v posodo.
File odcedite (nekaj olja zajemite) in ga v koščkihv vročem voku popecite pribl. 2 minuti na vsaki strani.Začinite z nekaj sojine omake in vzemite iz voka. Vok obrišite in v njem segrejte 1-2 jedilni žlici zeliščnega olja, v katerem se je mariniral file. Papriko in mlado čebulo med mešanjem2-3 minute pražite.Dodajte ananas inpražite 1-2 minuti.Prelijte z ananasovim sokom. Škrob zmešajte z nekaj vode in z njim povežite zelenjavo. Dodajte file in začinite s sojino omako in soljo. Servirajte z rižem.
NasvetNamesto riža lahko zraven servirate tudi azijske rezance.