Preprosto več za vas
Testeninski narastek s polento

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Polenta Polenta400 g g
Jajca Jajca2
Mleko Mleko70 ml ml
Sol Sol
Poper Poper
Paradižnikova mezga Paradižnikova mezga300 ml ml
Bazilika Bazilika
Origano Origano
Olivno olje Olivno olje12 ml ml
Česen Česen1 stroki strok
Makaronovo meso Makaronovo meso250 g g
Nariban sir Nariban sir150 g g
Maslo Maslo30 g g
Pšenična moka Pšenična moka60 g g
Muškatni orešček Muškatni orešček ščepec ščepec

Testeninski narastek s polento

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

1:30 h
(3)

Priprava

Najprej si pripravimo paradižnikovo omako. Na oljčnem olju prepražimo česen, da zadiši. Dodamo paradižnikovo mezgo, začimbe in solimo. Kuhamo 10 minut na zmernem ognju, da se omaka nekoliko zgosti. Odstavimo iz ognja in ohladimo.
Pripravimo si bešamel. V manjši kozici raztopimo maslo, dodamo moko in svetlo prepražimo. Zalijemo z mlekom (50 ml) in kuhamo na blagem ognju 5 minut, da se bešamel zgosti. Odstavimo iz ognja, solimo in naribamo muškatni orešček. Ohladimo. V bešamel umešamo makaronovo meso.
V drugo posodo nadrobimo kuhano polento, dodamo jajce, mleko (20 ml), sol, poper in sestavine med seboj dobro premešamo. Polento prestavimo v pekač obložen s peki papirjem in premažemo s paradižnikovo omako, na vrh pa dodamo makaronovo meso umešano v bešamelu. Posujemo z naribanim sirom in pečemo v ogreti pečici na 190°C, približno 20-30 minut, oz. toliko časa, da se sir stopi in nekoliko zapeče.

KAKO IZBOLJŠATI PARADIŽNIKOVO OMAKO?

Poznamo več načinov, kako pripraviti paradižnikovo omako, za vas pa imamo nekaj nasvetov, kako jo izboljšati. Za še bolj intenziven okus po paradižniku priporočamo, da predenj v posodo stresete spasirane paradižnike, na ponvi dobro prepražite paradižnikov koncentrat, saj bo tako oddal največ svoje arome. Namesto koncentrata lahko uporabite tudi suhe paradižnike, ki jih prej 30 minut namakate v topli vodi. Ker paradižniki vsebujejo kislino, lahko omako izboljšate s ščepcem sladkorja, ki bo nevtraliziral kiselkast okus. Priporočamo, da omaki dodate še svežo natrgano baziliko, ali druge začimbe po okusu.

V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/

Recept so pripravili učenci OŠ Cankova.

Fotografija: Saša D. Škrjanec