
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
Polenta Polenta | 400 g g | |
Jajca Jajca | 2 | |
Mleko Mleko | 70 ml ml | |
Sol Sol | ||
Poper Poper | ||
Paradižnikova mezga Paradižnikova mezga | 300 ml ml | |
Bazilika Bazilika | ||
Origano Origano | ||
Olivno olje Olivno olje | 12 ml ml | |
Česen Česen | 1 stroki strok | |
Makaronovo meso Makaronovo meso | 250 g g | |
Nariban sir Nariban sir | 150 g g | |
Maslo Maslo | 30 g g | |
Pšenična moka Pšenična moka | 60 g g | |
Muškatni orešček Muškatni orešček | ščepec ščepec |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listTesteninski narastek s polento
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Najprej si pripravimo paradižnikovo omako. Na oljčnem olju prepražimo česen, da zadiši. Dodamo paradižnikovo mezgo, začimbe in solimo. Kuhamo 10 minut na zmernem ognju, da se omaka nekoliko zgosti. Odstavimo iz ognja in ohladimo.
Pripravimo si bešamel. V manjši kozici raztopimo maslo, dodamo moko in svetlo prepražimo. Zalijemo z mlekom (50 ml) in kuhamo na blagem ognju 5 minut, da se bešamel zgosti. Odstavimo iz ognja, solimo in naribamo muškatni orešček. Ohladimo. V bešamel umešamo makaronovo meso.
V drugo posodo nadrobimo kuhano polento, dodamo jajce, mleko (20 ml), sol, poper in sestavine med seboj dobro premešamo. Polento prestavimo v pekač obložen s peki papirjem in premažemo s paradižnikovo omako, na vrh pa dodamo makaronovo meso umešano v bešamelu. Posujemo z naribanim sirom in pečemo v ogreti pečici na 190°C, približno 20-30 minut, oz. toliko časa, da se sir stopi in nekoliko zapeče.
KAKO IZBOLJŠATI PARADIŽNIKOVO OMAKO?
Poznamo več načinov, kako pripraviti paradižnikovo omako, za vas pa imamo nekaj nasvetov, kako jo izboljšati. Za še bolj intenziven okus po paradižniku priporočamo, da predenj v posodo stresete spasirane paradižnike, na ponvi dobro prepražite paradižnikov koncentrat, saj bo tako oddal največ svoje arome. Namesto koncentrata lahko uporabite tudi suhe paradižnike, ki jih prej 30 minut namakate v topli vodi. Ker paradižniki vsebujejo kislino, lahko omako izboljšate s ščepcem sladkorja, ki bo nevtraliziral kiselkast okus. Priporočamo, da omaki dodate še svežo natrgano baziliko, ali druge začimbe po okusu.
V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/
Recept so pripravili učenci OŠ Cankova.
Fotografija: Saša D. Škrjanec