Priprava
Obe moki presejemo v skledo, da dobimo mešanico obeh.
V večjo skledo vlijemo 500 ml mlačne vode in postopoma vmešamo 500 g mešanice mok.
Dodamo še ščep suhega kvasa, premešamo tako, da ni grudic, pokrijemo in pustimo stati na sobni temperaturi 16 do 24 ur.
Maso vlijemo v posodo mešalnika, dodamo še 100 ml vode, preostanek moke in približno 1 g suhega kvasa. Gnetemo nekaj minut, da se masa poveže, nato dodamo 25 g fino mlete soli.
Vse skupaj gnetemo še 10 minut.
Testo prestavimo v skledo, jo pokrijemo in pustimo stati na sobni temperaturi 2 uri. Nato lahko takoj oblikujemo kroglice testa za pico ali pa testo postavimo v hladilnik še za 24 do 48 ur. Daljša fermentacija bo testu dodala bogatejši okus in hrustljavo skorjico.
Testo razdelimo na 6 enakih delov (približno 250 g na porcijo) in na dobro pomokani površini oblikujemo kroglice. Če smo testo fermentirali v hladilniku pustimo kroglice na sobni temperaturi vsaj 4 ure.
Pečico dobro segrejemo, optimalna temperatura za peko je med 400 in 500 °C.
Vsako kroglico testa oblikujemo v pico premera med 25 in 30 cm. S spodnjim delom dlani pritisnemo testo na sredini in ga pričnemo oblikovati. Pazimo, da pustimo vsaj 1 centimeter roba testa debelejšega.
Pico obložimo s poljubnimi sestavinami in jo spečemo v pečici. Čas peke je odvisen od temperature, pico pa med peko enkrat zarotiramo, da bo enakomerno zapečena.