Testo za pico - vzhajano do 72 ur

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Testo za pico - vzhajano do 72 ur image
Težavnost Težko
Priprava 0 min
Kuhanje 72 h

Sestavine

6 število porcij
    • 700   g moka Manitoba
    • 300   g moka Belbake
    • 600   ml voda
    • 25   g sol
    • 1   g suhi kvas

Priprava

    Obe moki presejemo v skledo, da dobimo mešanico obeh.

    V večjo skledo vlijemo 500 ml mlačne vode in postopoma vmešamo 500 g mešanice mok.

    Dodamo še ščep suhega kvasa, premešamo tako, da ni grudic, pokrijemo in pustimo stati na sobni temperaturi 16 do 24 ur.

    Maso vlijemo v posodo mešalnika, dodamo še 100 ml vode, preostanek moke in približno 1 g suhega kvasa. Gnetemo nekaj minut, da se masa poveže, nato dodamo 25 g fino mlete soli.

    Vse skupaj gnetemo še 10 minut.

    Testo prestavimo v skledo, jo pokrijemo in pustimo stati na sobni temperaturi 2 uri. Nato lahko takoj oblikujemo kroglice testa za pico ali pa testo postavimo v hladilnik še za 24 do 48 ur. Daljša fermentacija bo testu dodala bogatejši okus in hrustljavo skorjico.

    Testo razdelimo na 6 enakih delov (približno 250 g na porcijo) in na dobro pomokani površini oblikujemo kroglice. Če smo testo fermentirali v hladilniku pustimo kroglice na sobni temperaturi vsaj 4 ure.

    Pečico dobro segrejemo, optimalna temperatura za peko je med 400 in 500 °C.

    Vsako kroglico testa oblikujemo v pico premera med 25 in 30 cm. S spodnjim delom dlani pritisnemo testo na sredini in ga pričnemo oblikovati. Pazimo, da pustimo vsaj 1 centimeter roba testa debelejšega.

    Pico obložimo s poljubnimi sestavinami in jo spečemo v pečici. Čas peke je odvisen od temperature, pico pa med peko enkrat zarotiramo, da bo enakomerno zapečena.