Tikvin burger

Tikvin burger image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

8 število porcij
  • Bučna rolada

    • 6   jajca
    • 120   g sladkor
    • 8   g vanilijev sladkor
    • 100   g bučna semena mleta
    • 50   g moka
    •   limonina lupina
    • 200   g kisla smetana
  • Skutna krema

    • 300   g skuta
    • 100   g kisla smetana
    • 100   g sladkor
    • 8   g vanilijev sladkor
  • Jabolčna čežana

    • 5   jabolka
    • 100   g sladkor
    • 9   g cimet
    • 4   g klinčki mleti
    • 8   g vanilijev sladkor
    •   limonina lupina

Priprava

    Priprava bučne rolade: Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in pokrijemo pekač (40 krat 30 centimetrov) s papirjem za peko. V večji skledi skupaj stepemo rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor in limonino lupinico. Stepamo toliko časa, da dobimo svetlo, puhasto jajčno maso. V ločeni posodi skupaj zmešamo mlete bučnice in moko ter ju postopoma vmešamo k jajčni masi.Beljake stepemo v čvrst sneg in jih postopoma vmešamo k preostali biskvitni masi. Biskvitno maso zlijemo na pekač in jo enakomerno razmažemo. Biskvit pečemo 10 do 12 minut pri 180 stopinjah Celzija. Pečen biskvit zvrnemo na papir za peko, posut s sladkorjem v prahu. Odlepimo del papirja za peko in zvijemo testo v tesno rolo. Počakamo, da se biskvit ohladi. Ohlajen biskvit odrolamo, premažemo s kislo smetano in ga ponovno zvijemo v rolado. Rolado zavijemo v folijo za živila in jo postavimo v hladilnik.

    Priprava skutnega nadeva: V večji skledi skupaj zmešamo skuto, sladkor in vaniljev sladkor. Dodamo kislo smetano in mešamo do gladke kreme. Kremo postavimo v hladilnik za 30 minut, da se učvrsti.

    Priprava jabolčne čežane: Jabolka olupimo, naribamo in jih skupaj s sladkorjem ter začimbami dušimo, dokler se ne zmehčajo. Jabolčno čežano ohladimo in po želji spasiramo v gladek, gost pire.

    Sestavljanje tikvinega burgerja: Rolado narežemo na centimeter debele rezine. Skutno kremo prestavimo v vrečko za brizganje in nabrizgamo tanko plast kreme na rezino rolade. Na kremo položimo žličko jabolčne čežane, čez nabrizgamo drugo plast kreme in pokrijemo z drugo rezino rolade. Tikvin burger okrasimo s kepicami kreme in sesekljanimi sladkimi bučnicami z okusom cimeta in vanilje.

    Avtorji: otroci OŠ Središče ob Dravi, vrtec Navihanček

    Mentorici: Helena Pajek in Nina Ivančič