Tomahawk in rib - eye steak na odprtem ognju

Preprosto z Urško
Preprosto z Urško
Tomahawk in rib - eye steak na odprtem ognju image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 30 min

Sestavine

2 število porcij
    •   tomahawk steak
    •   olivno olje
    •   sol
    •   poper
    •   rožmarin
  • priloga

    •   bučke
    •   paradižnik

Priprava

    Eno uro pred peko vzamemo meso iz hladilnika in ga pustimo na sobni temperaturi. Tako bo steak lepo enakomerno zapečen, saj ne bo velike temperaturne razlike med notranjostjo in zunanjostjo mesa. Najboljše pečeno meso, s čudovito aromo da oglje, ki ga dajo bukova drva. Lahko uporabimo tudi drva gabra, fige ali trsa. Nikakor pa ne uporabljamo drv, ki vsebujejo smolo.Meso pečemo na oglju, nikar na direktnem ognju oz. plamenih. Rešetko nastavimo na najnižje izvodilo, močno segrejemo, premažemo z maščobo in meso položimo na razbeljeno rešetko. Meso se bo takoj zalepilo na rešetko. Nikar ga ne vlečemo ali trgamo z rešetke, ampak počakamo, da se zapeče na spodnji strani. Ko bo pečeno, se bo samo odlepilo z rešetke. Steak obrnemo in zapečemo še na drugi strani. Ko pečemo steak na odprtem ognju, ga med peko večkrat obrnemo.Steak pečemo 3 do 7 minut na vsaki strani. Debelješe steake še dlje. Odvisno torej od debeline steaka in željene pečenosti.Če nimamo termometra, je meni najlažja kontrola pečenosti ta, da gledam, če so se na površini mesa že pojavile kapljice soka. Takoj, ko se pojavijo prve kapljice, je steak pečen medium oz. bolj medium rare. Če ga pustimo še minuto dve, bo kmalu well done.Če imate radi well done oz. ne prenesete rdeče barve, predlagam, da meso spečete medium in ko ga narežete na rezine, le-te potem par sekund še popečete. Tako bo meso še vedno lepo sočno in mehko, rožnate barve pa več ne bo.Pečeno meso pokrijemo in pustimo počivati 8-10 minut. Debele kose mesa še dlje. Spočito meso narežemo in po želji solimo, popramo.