Tortice v kornetih

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Tortice v kornetih
TežavnostTežko
Priprava2:00 h

Priprava

    Priprava limoninega biskvita

  1. Pečico segrejemo na 180 °C nato pripravimo tortni pekač premera 23-24 cm, ki ga naoljimo in dno obložimo s papirjem za peko. Maslo stopimo in ga pustimo ob strani, da se ohladi na sobno temperaturo. K sladkorju dodamo limonino lupinico ter jo s prsti vtremo v sladkor, da spusti čim več arome. V skledo mešalnika presejemo moko, dodamo sol, pecilni prašek in limonin sladkor. Dodamo limonino aromo, jajca, olje in mleko. Za mešanje biskvita uporabimo metlico, mešati začnemo pri nižji hitrosti in sproti prilivamo stopljeno maslo. Biskvit mešamo le toliko časa, da dobimo enotno in gladko maso. Maso za biskvit vlijemo v pekač nato ga nekajkrat spustimo na pult, da popokajo morebitni zračni mehurčki. Biskvit pečemo 25-30 minut pri 180 °C. Pečemo na sredini in brez ventilacije. Biskvit je pečen, ko iz sredice izvlečemo čist zobotrebec. Pečen biskvit pred uporabo popolnoma ohladimo.

  2. Priprava kreme in tortic v kornetih

  3. V skledo mešalnika damo kremni sir, sladkor v prahu, limonin sok in vanilijev ekstrakt. Uporabimo lopatasti nastavek in zmešamo sestavine v gladko kremo. H kremi nadrobimo limonin biskvit nato mešamo toliko časa, da se sestavine povežejo v enotno gosto maso. Dodamo sveže borovnice in mešamo le toliko, da nekaj borovnic zmečkamo a ne vseh. Maso pokrijemo s folijo in jo postavimo na hladno za 30 minut.* Z ohlajeno maso napolnimo kornete in oblikujemo kroglice, ki jih položimo na vrh korneta. Kroglice naj bodo v velikosti kornetne odprtine in ne prevelike. Oblikovane sladoledne kornete prestavimo v zamrzovalnik za 40-60 minut, da se masa strdi. Ohlajene kornete potopimo v stopljeno belo čokolado. Potopimo le del, ki imitira kepico sladoleda. Odcedimo odvečno čokolado in čez posujemo pisane sladkorne mrvice. Tortice v kornetih so najbolj okusne prvi dan, ko je kornet še hrustljav, pa vendar se odlično obdržijo tudi v zaprti posodi v hladilniku 3 dni. *Če želimo čim dlje ohraniti hrustljave kornete, premažemo njihovo notranjost s stopljeno čokolado. Ko se čokolada strdi jih napolnimo z biskvitno maso.