Vse sestavine za osnovo v sekljalniku zmelji do enotne zmesi. Dno modela za torto (20 cm) prekrij s papirjem za peko in uporabi pršilo za namastitev pekačev. Maso za osnovo enakomerno razporedi po pekaču in jo s prsti pritisni ob dno.
Tortolada
Sestavine
1
število pekačev
-
osnova
- 45 g mleti lešniki
- 80 g neslane pistacije
- 30 g pekani
- 165 g datlji
- 36 ml javorjev sirup
-
čokoladna krema
- 3 avokado
- 72 ml javorjev sirup
- 100 g kakav v prahu
- 70 g kokosovo olje
- 85 g kokosov napitek
-
domača karamela
- 100 g rjavi sladkor
- 45 g maslo
- 1 dl sladka smetana
- 24 ml javorjev sirup
-
posip
- pekani
- jagode
Priprava
*Kokosov napitekčez noč postavi v hladilnik. Za kremo uporabi samo maščobo, ki se je nabrala na vrhu pločevinke, kokosovo vodo pa uporabi v kakšni drugi okusni jedi (npr. smutiju, kaši …). Vse sestavine za kremo v sekljalniku zmelji do enotne zmesi. Čokoladno kremo razporedi po osnovi in jo za vsaj 1 uro postavi v hladilnik.
V ponev stresi rjavi sladkor in počakaj da se stopi (sladkor topi na srednji temperaturi in ga ne mešaj). Stopljenemu sladkorju dodaj koščke narezanega masla in mešaj nekaj minut. Na koncu dodaj še sladko smetano in vse skupaj še enkrat premešaj. Ponev odstavi in vanjo vmešaj še javorjev sirup.
Po vrhu nadevaj še orehe pekan in koščke jagod ter torto za nekaj ur postavi v hladilnik (najbolje, da tam ostane čez noč).