Tribarvni planica kolač

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Tribarvni planica kolač image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:20 h

Sestavine

1 število pekačev
    • 200   g maslo
    • 200   g sladkor
    • 3   jajca
    • 1   jajčni rumenjak
    • 200   g moka
    • 0,75   žličk pecilni prašek
    • 0,5   žličk sol
    • 140   g kisla smetana
    • 1   žlica kakav
    • 10   g liofilizirane jagode
    • 1   žlička vanilijev ekstrat
    • 100   g ruby čokolada
    • 1,5   žlice olje
    • 40   g bela čokolada

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo pekač 20 x 12 cm. Pekač premažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko.

  2. V skledo mešalnika damo 200 g masla sobne temperature, narezanega na kocke.

  3. Uporabimo lopatasti nastavek in stepamo maslo 1 minuto do kremaste teksture.

  4. Dodamo 200 g sladkorja in stepamo 2-3 minute, do svetle in kremaste mase.

  5. Sedaj postopoma dodamo 3 jajca in en rumenjak. Ko je prvo jajce umešano, dodamo drugega in tako naprej.

  6. V ločeno skledo presejemo 200 g moke, ¾ žličke pecilnega masla in ½ žličke soli.

  7. K masleni masi dodamo polovico suhih sestavin in dobro premešamo.

  8. Med nežnim mešanjem dodamo 140 g kisle smetane sobne temperature in zaključimo s preostalo polovico suhih sestavin.

  9. Mešamo le toliko časa, da dobimo enotno maso za biskvit.

  10. Maso za biskvit stehtamo (približno 880 g) in jo razdelimo med tri sklede na 3 enako težke dele (približno 290 g).

  11. V prvo skledo primešamo 1 žlico temnega kakava, v drugo skledo primešamo 10 g zmleti liofiliziranih jagod in v tretjo primešamo 1 žličko vanilijevega ekstrakta.

  12. V pripravljen pekač sprva nažličkamo čokoladno plast biskvita in jo enakomerno razmažemo. Čez položimo plast jagodnega biskvita in zaključimo z vanilijevo plastjo.

  13. Kolač pečemo 40- 45 minut pri 175 °C na sredini in brez ventilacije. Kolač je pečen, ko iz sredice izvlečemo čist zobotrebec.

  14. Pečen kolač ohladimo na sobno temperaturo nato ga vzamemo iz pekača.

  15. Nad vodno kopeljo ali mikrovalovni pečici stopimo 100 g ruby čokolade in jo zmešamo z žlico olja.

  16. Postopek taljenja ponovimo za 40 g bele čokolade, ki jo zmešamo z žličko olja.

  17. Površino kolača prelijemo z ruby čokolado in čez narišemo bele črte z belo čokolado.

  18. Pred razrezom kolača počakamo, da se čokolada strdi. Kolač hranimo zavitega v folijo na hladnem 4-5 dni.