Losos s hrustljavo parmezanovo skorjico in limonino omako

Losos s hrustljavo parmezanovo skorjico  in limonino omako image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

2 število porcij
    • 600   g file lososa
    • 30   g nariban parmezan
    • 25   g maslo
    • 25   g drobtine
    • 25   g gorčica dijon
    • 1   žlica peteršilj seskljan
    • 1   žlica drobnjak seskljan
    •   limonina lupina sveže naribana
    •   sol
    •   poper
  • Limonina omaka

    • 15   g maslo
    • 1   šalotka
    • 1,5   dl belo vino suho
    • 2   dl sladka smetana
    • 12   g gorčica dijon
    • 0,3   dl limonin sok
    • 3   g sladkor
    •   sol
    •   poper

Priprava

    Priprava filejev lososa

    1. Prižgemo pečico in jo segrejemo na 200 stopinj celzija.

    2. Na pekaču razporedimo drobtine. Pokapamo z malo olivnega olja in pečemo 2-3 minute, da dobijo zlatorjavo bravo. Ko jih vzamemo iz pečice jih takoj pretresemo v skledo. Dodamo stopljeno maslo, nariban parmezan, limonino lupinico, zelišča, sol, poper. Dobro premešamo.

    3. Na pekač prekrit z alu folijo položimo fileje lososa (kožo odstranimo).

    4. Fileje po vrhu in ob straneh na tanko namažemo z gorčico, ter obložimo z mešanico drobtin in parmezana.

    5. Pečemo 20 min (ker smo drobtine prej popekli, je skorjica hrustljava in lepo zapečena, meso pa je znotraj še vedno sočno in rožnato)

    Priprava limonine omake

    1. V kozici stopimo maslo na zmernem ognju.

    2. Dodamo na drobno sesekljano šalotko in pražimo dve minuti.

    3. Dodamo vino in vremo 5 minut.

    4. Vmešamo sladko smetano, sladkor, sol in poper ter dobro premešamo.

    5. Dodamo gorčico in limonin sok ter kuhamo še nekaj minut, da se omaka zgosti.

    6. Omako precedimo in postrežemo k lososu.

    Opp.: ker je losos blagega okusa priporočamo, da limonino omako nekoliko bolj začinimo.

    Fileje lososa postrežemo na posteljici sveže mlade špinače, zraven posebej postrežemo limonino omako (omako lahko pripravimo tudi dan prej in jo postrežemo toplo ali ohlajeno na sobni temperaturi).