Najprej prižgemo pečico in jo segrejemo na 200°C. Medtem ko se pečica segreva, operemo in prečno narežemo bučo maslenko na cca 1 cm velike kolobarje. Izdolbemo sredinski del in nato kolobarje položimo na pekač, ki ga prej pokrijemo s papirjem za peko. Vsak kolobar buče s čopičem na tanko premažemo z olivnim oljem in malo solimo. Pečemo od 25 do 30 minut, medtem pripravimo ajdovo kašo.
Maslenka z ajdovo kašo in šampinjoni
Sestavine
-
- 1,5 kg maslena buča
- olivno olje
- ajdova kaša
- ščepec sol
- čebula velika
- 1 - 2 stroki česen
- 10 šampinjoni
- peteršilj
Priprava
Ajdo operemo pod mlačno vodo in odcedimo. Olupimo in narežemo čebulo in česen. Operemo in na četrtine narežemo šampinjone. V ponev damo žlico olivnega olja, ko se segreje, dodamo čebulo in jo popražimo, nato dodamo česen, narezane šampinjone in s kuhalnico premešamo. Dodamo ajdo, zalijemo z vodo (če je ajde 1 lonček, dodamo 2 lončka vode) in posolimo. Na zmernem ognju kuhamo od 8 do 10 minut oz. po navodilih. Tik pred koncem dodamo na drobno sesekljan svež peteršilj.
Pladenj s pečenimi bučami previdno z rokavico vzamemo iz pečice in malo ohladimo, da z majhnim nožem lažje odstranimo olup buče. Polne krogce buče narežemo na manjše kocke in jih primešamo k ajdovi kaši, nato s to maso napolnimo večje krogce, ki imajo v sredini luknjo. Lahko si pomagamo z modelčkom in vanj nadevamo ajdo s šampinjoni in previdno potlačimo.
Nasvet: Pečeno bučo lahko v višji posodi pretlačimo s paličnim mešalnikom (dodamo vodo) in malo solimo. Bučno juho lahko prihranimo za kasnejši obrok in jo preden postrežbo samo še pogrejemo.