Vitasia hrustljave perutničke s skutinimi krogljicami in z azijsko omako
Sestavine
-
perutničke
- 550 g piščančje perutničke
- 120 g pšenična moka
- 2 jajca
- peteršilj
- vejica timijan
- 6 g sladka paprika
- solni cvet
- poper
- 12 ml sezamovo olje
-
skutne krogljice
- 500 g skuta
- 2 jajca
- 100 g nariban parmezan
- 75 g pšenična moka
- solni cvet
- poper
-
azijska omaka
- 3 česen
- 1 čili
- 100 ml sojina omaka
- 100 ml belo vino
- 24 ml kis
- 250 ml piščančja juha
- ščepec ingver
- 6 g rjavi sladkor
- 32 g paradižnikova mezga
- g himalajska sol
- ščepec poper
- 20 g koruzni škrob
Priprava
V posodi stepemo jajci, ki smo ju začinili s soljo in poprom. Perutničke operemo pod tekočo hladno vodo in jih osušimo s kuhinjskim papirjem. Nadaljujemo s paniranjem: v eno posodo presejemo moko, dodamo sol, poper, timijan, sesekljan paradižnik in sladko papriko ter premešamo sestavine. Perutničke dobro pomokamo z vseh strani, otresemo odvečno moko in jih prestavimo v posodo s stepenim jajcem. Pustimo minuto ali dve, da se prepojijo z jajcem, nato pa ponovno prestavimo v posodo z moko. S tem dosežemo bolj hrustljavo skorjico.
V večji posodi segrejemo maščobo, v kateri cvremo perutničke (ne preveč naenkrat, da se temperatura maščobe ne zniža preveč) 8 do 10 minut, med tem nekajkrat obrnemo. (Odpadlo skorjico (in peno) sproti s cedilom pobiramo iz maščobe.) Po potrebi prilijemo maščobo in jo ponovno segrejemo ter scvremo vse panirane perutničke.Cvrte perutničke osušimo na papirju za peko in serviramo še vroče, ko je skorjica še hrustljava.
Skuto odcedimo, postopoma primešamo stepeni jajci, parmezan, presejano moko, solimo in popramo. Oblikujemo kroglice in jih povaljamo v zdrobu. Postavimo v hladilnik vsaj za 1 uro, da zdrob veže nase tekočino. Skuhamo v vrelem kropu in sotiramo na vročem maslu.
Česen olupimo, mu odstranimo kalček in ga stremo. Čili operemo in ga s semeni vred na drobno sesekljamo. V posodo zlijemo sojino omako in juho ter vse skupaj segrejemo. Vino in kis zavremo posebej v posodi in prilijemo v posodo. Ob počasnem kuhanju postopoma dodajamo česen, ingver in sladkor. Sestavine dobro premešamo in pustimo na zmerni temperaturi kuhati 15 minut. Nato dodamo paradižnikovo mezgo in sesekljan čili. Omako po okusu solimo in popramo. V skodelici gladko zmešamo škrob z 1 žlico hladne vode in ga počasi vmešamo v omako, da se le-ta zgosti. Rezine manga odcedimo. Sezam na hitro popražimo v ponvi (brez maščobe).
6 rezin Vitasia mangažlica sezamovih semen
Na plitve segrete servirne krožnike položimo hrustljave perutničke, na eno stran damo skutne kroglice, na drugo pa azijsko omako. Potresemo s praženimi semeni sezama in serviramo z rezino manga.
Namig: Namesto skutnih njokov lahko ponudimo tudi Vitasia Basmati riž ali Vitasia steklene rezance.