Priprava
Vso zelenjavo olupimo in narežemo na manjše koščke. Na maslu prepražimo na drobno nasekljano čebulo. Solimo in začinimo s timijanom. Dodamo ostalo zelenjavo, dobro prepražimo in zalijemo z jušno osnovo. Kuhamo toliko časa, da je zelenjava mehka. S paličnim mešalnikom zelenjavo zmiksamo do gladkega, prilijemo še sladko smetano in juho pokuhamo do vretja. Postrežemo v skodelice in dekoriramo z lističi mlade pese ali s svežo naribano peso in nasekljanim pehtranom.
V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/
Recept so pripravili dijaki SŠza gostinstvo in turizem Radenci.
Fotografija: Saša D. Škrjanec