Priprava
Listnato testo razvaljamo in ga obložimo z rižoto oz. zeljem, slanino in ocvirki. Testo zavijemo kot rulado. Večkrat z zobotrebcem prebodemo, da bo testo enakomerno naraslo. Pečemo na 200°C približno 40 minut oz. dokler testo ni zlato zapečeno. Ko se ohladi, ga narežemo in postrežemo.
NAMIGI
Listnato testo lahko pripravimo doma
Za listnato testo potrebujemo zmehčano maslo in 100 g gladke moke, ki ju skupaj mešamo s tehniko drobljenja s prsti. Ko dobimo homogeno zmes, oblikujemo kepo in postavimo na hladno.
V večjo skledo stresemo še 200 g gladke moke in v sredini izdolbemo luknjo, v katero damo kis, olje in jajce. Vse skupaj zmešamo, primešamo vodo in zgnetemo v testo. Testo razvaljamo na pol centimetra debelo. Na sredino razvaljanega testa položimo ohlajeno kepo iz masla in moke, ki ga ovijemo s spodnjim testom. Z valjarjem razvaljamo testo s sredine proti robovom, dokler ne dobimo za prst debelega pravokotnika. Odvečno moko odstranimo s testa in ga trikrat prepognemo.
Testo za 20 minut postavimo na hladno. Potem ga ponovno razvaljamo in prepognemo trikrat. Postopek priprave ponavljamo še dvakrat, v zadnjem krogu pa testo postavimo v hladilnik za 30 minut.
V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/
Recept so pripravili učenci OŠ Antona Žnidaršiča Ilirska Bistrica.
Fotografija: Urška Fartelj