
Recept je dodan med priljubljene.
Prikaži seznamRecept je odstranjen iz priljubljenih.
Prikaži seznamPojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Sestavine
Listnato testo Listnato testo | |||
Rižota Rižota | |||
Kislo zelje Kislo zelje | |||
Ocvirki Ocvirki |
Dodajte sestavine na obstoječi nakupovalni seznam ali ustvarite novega
Ustvari nov nakupovalni seznamZavitki iz ostankov kosila
Všeč mi je
Ni mi všeč
Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.
Priprava
Listnato testo razvaljamo in ga obložimo z rižoto oz. zeljem, slanino in ocvirki. Testo zavijemo kot rulado. Večkrat z zobotrebcem prebodemo, da bo testo enakomerno naraslo. Pečemo na 200°C približno 40 minut oz. dokler testo ni zlato zapečeno. Ko se ohladi, ga narežemo in postrežemo.
NAMIGI
Listnato testo lahko pripravimo doma
Za listnato testo potrebujemo zmehčano maslo in 100 g gladke moke, ki ju skupaj mešamo s tehniko drobljenja s prsti. Ko dobimo homogeno zmes, oblikujemo kepo in postavimo na hladno.
V večjo skledo stresemo še 200 g gladke moke in v sredini izdolbemo luknjo, v katero damo kis, olje in jajce. Vse skupaj zmešamo, primešamo vodo in zgnetemo v testo. Testo razvaljamo na pol centimetra debelo. Na sredino razvaljanega testa položimo ohlajeno kepo iz masla in moke, ki ga ovijemo s spodnjim testom. Z valjarjem razvaljamo testo s sredine proti robovom, dokler ne dobimo za prst debelega pravokotnika. Odvečno moko odstranimo s testa in ga trikrat prepognemo.
Testo za 20 minut postavimo na hladno. Potem ga ponovno razvaljamo in prepognemo trikrat. Postopek priprave ponavljamo še dvakrat, v zadnjem krogu pa testo postavimo v hladilnik za 30 minut.
V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/
Recept so pripravili učenci OŠ Antona Žnidaršiča Ilirska Bistrica.
Fotografija: Urška Fartelj