Zelenjavna lazanja

Prvinsko družinsko
Prvinsko družinsko
Prvinsko družinsko
Zelenjavna lazanja image
Težavnost Srednje
Priprava 20 min
Kuhanje 1:30 h

Sestavine

8 število porcij
  • Zelenjavna omaka

    • 1   kos jajčevec
    • 3   žlice olivno olje
    • 3   kosov čebula
    • 3   kosov korenje
    • 1   kos steblo zelene
    • 400   g šampinjoni
    • 1   žlička paradižnikov koncentrat
    • 3   stroki česen
    • 80   ml rdeče vino
    • 2   listič lovorov list
    • 1   vejica rožmarin
    • 400   g paradižnik v pločevinki
    • 300   g pasiran paradižnik
    • 200   ml zelenjavna jušna osnova
  • Bešamel

    • 80   g maslo
    • 70   g gladka bela moka
    • 1   l mleko
    • 1   listič lovorov list
    • 1   žlička muškatni orešček
    • 1   žlička sol
  • Lazanja

    • 400   g testenine za lazanjo
    • 80   g parmezan
    • 120   g mozzarella

Priprava

  1. Jajčevec narežemo na manjše kocke in ga damo v pekač. Pokapljamo z žlico olivnega olja in postavimo v predhodno segreto pečico, kjer pečemo 20 - 25 minut pri 210 stopinjah. Med pečenjem enkrat premešamo, da se jajčevci enakomerno zapečejo.

  2. Večjo ponev pristavimo na zmeren ogenj in dodamo dve žlici olivnega olja. Čebulo, korenje in stebelno zelene drobno sesekljamo in dodamo v ponev. Pri šibkem ognju pražimo 10 minut, da se zelenjava zmehča. Dodamo drobno sesekljane šampinjone, premešamo in pražimo 5 minut. Dodamo paradižnikov koncentrat, sesekljan česen, premešamo in kuhamo minuto, da se česen prepraži. Sledi rdeče vino in zelišča. Kuhamo 2 - 3 minute pri zmernem ognju, da alkohol izpari. Vmešamo pečene jajčevce, sesekljane paradižnike, pasiran paradižnik in zelenjavno jušno osnovo. Pokrijemo s pokrovom in kuhamo 60 - 90 minut. Zadnjih petnajst minut kuhanja pokrov odstranimo. Preden uporabimo omako, preverimo okus in po okusu začinimo s soljo in poprom. Odstranimo lovorov list in rožmarin.

  3. V kozico damo maslo in pristavimo na šibek ogenj. Ko se maslo stopi, dodamo moko, ki jo med rednim mešanjem kuhamo 5 - 6 minut, moka ne sme porjaveti. Počasi pričnemo vlivati mleko. Med neprestanim mešanjem najprej dodamo 250ml mleka in pokuhamo, da nastane gosta zmes, nato med mešanjem dodamo še preostalo mleko. Začinimo s soljo, lovorovim listom in muškatnim oreščkom. Pri šibkem ognju, med rednim mešanjem, kuhamo 15 - 20 minut.

  4. Rešetko damo na eno stopnjo višje od spodnje rešetke v pečici. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pripravimo pekač v velikosti 20 cm x 30 cm. Na dno pekača damo dve žlici omake in jo enakomerno razporedimo. Dodamo liste za lazanjo, tako da te enakomerno pokrivajo celotno površino dna pekača. Sledi nekaj žlic zelenjavne omake, ki jo enakomerno razporedimo po celotni površini. Dodamo manjšo zajemalko bešamela in jo razporedimo. Posujemo z nekaj nastrganega parmezana. Ponovno dodamo liste za lazanjo in ponavljamo plasti, dokler ne porabimo vseh sestavin. Parmezan dodamo samo na prvi in zadnji plasti. Zadnje plasti si sledijo tako: testenine, dve žlici zelenjavne omake, bešamel, nastrgan parmezan in mozzarella.

  5. Zelenjavno lazanjo postavimo v segreto pečico, kjer jo pečemo 40 minut. Ko je pečena, jo postavimo iz pečice in pustimo 15 minut, da se nekoliko ohladi. Razrežemo in postrežemo.