Priprava
V ponvi na olju zmehčaj sesekljane gobice in jih kuhaj, da spustijo vodo in da se le-ta pokuha. Malo posoli in popopraj, potem pa shrani za kasneje. Na ponvico daj ponovno malo olja, potem pa najprej na kockice narezan koromač, ko se malo zmehča, potem pa še por in česen. K zmehčani zelenjavi dodaj gobe in grah in dobro premešaj in kuhaj še dve minuti, da se vsa zelenjava napoji okusov. Prenesi v skledo in pusti, da se malo ohladi. Posebej v soljeni vodi skuhaj riž. Paprikam odstrani sredice in jih splakni. Za paradižnikovo omako najprej pripravi prežiganje: v večji kozici segrej olje, potem pa dodaj moko in mešaj, da se moka malo pokuha. Dodaj še sladkor in paradižnikov koncentrat, potem pa prilij paradižnikovo kašo. Po dveh minutah med nenehnim mešanjem dodajaj še jušno osnovo. Kuhaj približno 10 minut, da se omaka malo zgosti. Omako poskusi in dodelaj, če je potrebno. V skledo k zelenjavi daj splaknjen kuhan riž (splakni ga pod mrzlo vodo in dobro odcedi), sesekljan peteršilj in razžvrkljano jajce in dobro premešaj. Z dobljeno mešanico napolni paprike in jih z napolnjeno stranjo gor pazljivo spusti v paradižnikovo omako. Kuhaj približno 30-45 minut.
Nasveti:K mešanici zelenjave lahko dodaš še svežo špinačo ali blitvo - z njo lahko nadomestiš tudi grah. Sesekljane gobe so po okusu in izgledu odličen približek mesu. Paprike se čudovito pogrejejo in tudi zamrznejo. Paprike postrezi na pire krompirju, lahko pa jih poješ tudi s kosom kruha. Poleg postrezi s solato.