Zimska solata s pečenimi puranjimi koščki

Zimska solata s pečenimi puranjimi koščki image
Težavnost Lahko
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

2 število porcij
    •   puranji file
    •   indijski oreščki
    •   suhe brusnice
    •   solata
    •   klementine
    •   sok granatnega jabolka
    •   limeta
    •   rdeča čebula polovica
    • 7   žlice olivno olje
    • 1   žlica sezamovo olje
    •   ingver manjši kos
    • 1   žlica med
    • 1   rdeča paprika
    •   sol
    •   poper
    •   muškatni orešček

Priprava

    Ostanke pečenega puranjega mesa razrežemo na majhne koščke in jih v ponvi pogrejemo na majhni temperaturi. Dodamo pest indijskih oreščkov in brusnic ter začinimo s ščepcem soli, poprom in z muškatnim oreščkom. Po želji dodamo kitajsko mešanico začimb. Meso z začimbami občasno premešamo in pražimo tako dolgo, da je meso hrustljavo. Malo pred koncem praženja dodamo med in na hitro premešamo.

    Lističe berivke očistimo in po potrebi narežemo. Solatni preliv pripravimo iz soka klementine, granatnega jabolka in limete, ki mu dodamo naribamo rdečo čebulo, sezamovo in olivno olje. Po želji dodamo sojino omako. V omako vmešamo še sok, ki ga izcedimo iz na drobno naribanega ingverja, solimo in premešamo. Polovico pripravljenega solatnega preliva polijemo po lističih berivke, dodamo prepraženo meso, premešamo in prilijemo še drugo polovico solatnega preliva. Na jed potrosimo peške granatnega jabolka in na drobno narezano rdečo papriko. Po želji dodamo še polpekočo češnjevo omako in dekoriramo z nekaj lističi sveže mete.

    Solato lahko postrežemo samostojno ali jo uporabimo kot nadev za tortilje.

    Avtorji: Art Romih Jelenc, SŠ za gostinstvo in turizem Maribor