Zrolana pomlad

Zrolana pomlad image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

3 število porcij
    • 500   g polenta kuhana in ohlajena
    • 1   žlica olje
    • 2   stroki česen
    • 150   g blitva ali špinača
    •   ščepec sol
    •   ščepec poper
    • 250   g nepasirana skuta
    •   ščepec vegeta
  • Preliv

    • 100   g jogurt
    • 100   g kisla smetana
    • 2   žlice drobnjak sesekljan
    •   sol po okusu
    •   poper po okusu

Priprava

    V večji ponvi segrejemo olje in dodamo sesekljan česen. Ko česen zadiši, dodamo na večje kose narezano blitvo in jo pražimo toliko časa, da se zmehča. Začinimo s soljo in poprom, nato odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi. V skodelico stresemo skuto, začinimo z vegeto in dobro premešamo, da postane skuta bolj mazljiva. Ostanku kuhane polente prilijemo malo vrele vode in dobro premešamo, da polento malo zmehčamo. Na delovno površino položimo folijo za živila (20 krat 30 centimetrov) in nanjo enakomerno razporedimo polento. Polento lahko zgladimo z vlažno zadnjo stranjo žlice ali z valjem. Razvaljati jo moramo na pet milimetrov debeline. Na polento enakomerno razmažemo skutni nadev in čez njega enakomerno razporedimo blitvin nadev. Nato s pomočjo folije vse skupaj zvijemo v tesno rolado, rolado pa zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

    Vmes pripravimo preliv, tako da v skodelici skupaj zmešamo vse sestavine. Ohlajeno rolado narežemo na dva centimetra debele rezine in jo postrežemo skupaj z jogurtovim prelivom.

    Avtorji: Nina Obran, Aleksander Žlebič, Jelena Damjanović, Tina Mušič, Katja Štefančič, Petra Bajželj in Sandi Kaštrun, CUDV Radovljica

    Mentorici: Renata Mohorič in Neža Mandelc