Zrolana torta

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Zrolana torta image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 2 h

Sestavine

1 število pekačev
  • Sestavine za biskvit

    • 8   jajca
    • 160   g sladkor
    • 12   ml limonin sok
    • 6   g limonina lupina
    • 80   g moka
    •   sol
  • Sestavine za kremo

    • 400   ml sladka smetana
    • 300   g bela čokolada
    • 110   g maslo
    • 400   g kremni sir
  • Sadni nadev

    • 250   g marmelada

Priprava

    Priprava kreme:

    Za pripravo kreme z belo čokolado morajo biti vse sestavine sobne temperature.

    Sladko smetano stepemo do mehkih vrhov tako, da ostane še malo tekoča. Pustimo jo ob strani.

    Belo čokolado stopimo nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici in jo pustimo ob strani, da se rahlo ohladi. Med hlajenjem jo večkrat premešamo, da ostane v celoti tekoča.

    V skledo mešalnika damo maslo sobne temperature in ga stepamo slabo minuto, do mazljive teksture.

    K stepenemu maslu med mešanjem dodamo kremni sir sobne temperature.

    Ko imamo enotno kremo, med mešanjem postopoma prilijemo stopljeno belo čokolado.

    Na koncu vmešamo še rahlo tekočo sladko smetano. Stepamo pri nižji hitrosti le toliko časa, da dobimo enotno kremo.

    Kremo prestavimo v čisto skledo in jo pokrijemo s folijo. Postavimo jo v hladilnik za v 30 - 60 minut.

    Priprava biskvita:

    Pečico segrejemo na 200 °C in obložimo pekač (40 x 30 cm) s papirjem za peko.

    Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Rumenjake prestavimo v skledo mešalnika, dodamo 140 g sladkorja in stepamo 3-5 minut, do svetle in kremaste mase.

    Med stepanjem rumenjakov dodamo limonino lupinico in limonin sok.

    K rumenjakom presejemo moko in dodamo ščepec soli.

    Mešamo le toliko časa, da se sestavine povežejo. Odstavimo na stran.

    V večjo skledo vlijemo beljake in jim dodamo 20 g sladkorja. Stepamo jih do čvrstih vrhov.

    Stepene beljake postopoma vmešamo k rumenjakovi masi. Mešamo nežno in toliko časa, da dobimo enotno obarvano maso za biskvit.

    Maso za biskvit zlijemo na pekač in jo enakomerno razmažemo.

    Biskvit pečemo 12-15 minut pri 200 °C na sredini in brez ventilacije.

    Takoj ko je biskvit pečen obrežemo robove in počakamo 3-5 minut, da se rahlo ohladi. Nato ga pomokamo s sladkorjem v prahu, pokrijemo s papirjem za peko, nanj položimo rezalno desko in vse skupaj obrnemo na glavo.

    Odstranimo pladenj in z biskvita odlepimo zgornji papir za peko. Sedaj biskvit skupaj s papirjem za peko zavijemo v tesno rolado.

    Pustimo ob strani da se biskvit popolnoma ohladi.

    Ohlajen biskvit odvijemo in odstranimo papir za peko. Biskvit zavijemo nazaj in ga narežemo na 3 kolute, ki so 10 cm široki.

    Vse tri kolute odvijemo, da dobimo tri enako dolge in široke trakove biskvita.

    Vse biskvite premažemo s tanko plastjo ribezove marmelade.

    S polovico kreme premažemo vse tri biskvite, preostalo polovico kreme prihranimo za končni premaz torte.

    Ko imamo vse biskvite premazane s kremo jih pričnemo zavijati. Prvi trak zavijemo v rolado in jo položimo na začetek drugega biskvitnega traku. Tega ovijemo okoli prvega koluta in enako ponovimo s tretjim biskvitnim trakom.

    Nato celotni kolut postavimo s ploščato stranico na tortni karton ali krožnik.

    Torto premažemo s kremo in poljubno okrasimo.

    Torta je najbolj okusna prvi in drugi dan.