Priprava
Na maslu prepražimo slanino, dodamo korenček in papriko. Prepražimo. Ohlajenemu rižu primešamo praženo zelenjavo, dodamo paradižnik, sir, rumenjak ter sol in poper. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga primešamo rižu.Modelčke za mufine namastimo in vanj vložimo na kvadrat (15x15 cm) narezano vlečeno testo. Modelčke napolnimo z nadevom, posujemo še z naribanim sirom in spečemo v pečici na 200°C, 20-25 minut.
Omaka
Na maslu prepražimo na drobno nasekljano čebulo in česen. Dodamo na lističe narezane gobe in prepražimo. Prilijemo vino in minuto pražimo, da alkohol izhlapi. Prilijemo še jušno osnovo in omako pokuhamo še za 5 minut. Odstavimo iz ognja in tik pred serviranjem primešamo žlico kisle ali sladke smetane ter nasekljan peteršilj.
KAKO PRAVILNO STEPSTI BELJAKE?
Da dobimo popolno stepene beljake, je potrebno imeti široko in popolnoma čisto ter suho skledo. Beljake je potrebno stepati, ko so ogreti na sobni temperaturi, saj bo tako sneg dobil večji volumen. Pred pričetkom stepanja beljakom dodajte ščepec soli, saj jih bo sol utrdila. Priporočamo, da jih stepate z ročnim mešalnikom pri najvišji hitrosti vsaj tri minute, saj bodo beljaki tako dobili največ možnega volumna, ki bo pripomogel k večji rahlosti lončkov. Sneg je popolnoma stepen v tistem trenutku, ko lahko skledo obrnete na glavo in sneg ne bo padel iz nje.
V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/
Recept so pripravili dijaki SŠ za gostinstvo in turizem Radenci.
Fotografija: Saša D. Škrjanec