Arančini ali pohan rajž in bela omaka s piščančjimi rolicami

Arančini ali pohan rajž in bela omaka s piščančjimi rolicami image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

4 število porcij
  • za ocvrte krogljice

    •   rižota
    • 1   jajca
    • 60   g pšenična moka
    • 36   g drobtine
    •   olje za cvrtje
  • bela omaka

    • 1   korenje
    • 1   čebula
    • 1   paprika
    •   brokoli
    •   piščanec
    •   slanina
    • 5   dl smetana za kuhanje
    •   gorčica
    •   skuta
    •   gorgonzola
    •   sol
    •   začimbe
    •   nariban sir

Priprava

    Ostanke rižote oblikujemo v kroglice, jih položimo na pladenj, nato pa za 20 minut postavimo na hladno - pozimi na okensko polico, sicer pa v hladilnik. Ohlajene kroglice nato povaljamo v moko, jajca in drobtine ter jih ocvremo v sončničnem olju.

    V kose potolčenega piščančjega mesa ovijemo slanino ter zmes narezane paprike in skute. Te »rolice« nato prepražimo in jih položimo na pladenj, da meso počiva. Medtem v ponvi prepražimo čebulo, korenje, papriko in drugo zelenjavo po izbiri (saj nam vedno v hladilniku še kaj ostane). Zelenjavo zalijemo s smetano za kuhanje, ji dodamo še gorčico in za dodaten okus še gorgonzolo. Riževe kroglice postrežemo s piščančjimi rolicami v smetanovi omaki.

    Lahko pa rolice prelijemo z omako in potresemo z naribanim sirom, nato pa jih pečemo na 180 °C, dokler se sir ne raztopi.

    ZA DEBELEJŠO SKORJICO Če nam je pri ocvrtih oziroma paniranih jedeh všeč debelejša skorjica, riževe kroglice po prvem nanosu moke in jajc ponovno povaljamo v moki in jajcu, preden jih položimo v drobtine.

    V Lidlu Slovenija smo v sodelovanju z Ekošolo v letu 2015 zasnovali projekt Hrana ni za tjavendan. Z njim želimo ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka odpadne in zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih prehrambnih izdelkov. Preberite več na: https://www.boljsi-svet.si/

    Recept so pripravili učenci Osnovne šole Polzela

    Fotografija: Barbara Kvas