Bagetka s steakom in burger z avokadovo majonezo

Bagetka s steakom in burger z avokadovo majonezo image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1 h

Sestavine

2 število porcij
  • burger z avokadovo majonezo

    •   mleto goveje meso
    •   bombetka
    •   bela čebula
    •   avokado
    •   majoneza
    •   paradižnik
    •   koriander
    •   limeta
    •   česen
    •   sol
    •   poper
    •   čili
  • bagetka s steakom

    •   roastbeaf steak približno 2,5 cm debeli in težki 350 g
    •   bageta
    •   rdeča čebula
    •   kisla smetana
    •   hren
    •   sol
    •   poper
    •   vodna kreša
  • sestavine za marinado

    •   rdeče vino
    •   sojina omaka
    •   balzamični kis
    •   rjavi sladkor
    •   česen
    •   poper
    •   olivno olje

Priprava

    Bagetka s steakom

    Sestavine za marinado v veliki skledi premešamo z metlico, dokler se olje ne homogenizira. Približno 700 ml marinade prelijemo v pekač in dodamo sodo bikarbono.

    Čebulo prelijemo s preostankom marinade in pustimo počivati.

    Stejke damo v marinado in jih malo obračamo, da marinada razporedi čez stejke. Pustimo jih, da se marinirajo.

    Kislo smetano in hren zmešamo v posodi in dodamo timijan, sol in poper.

    Pripravimo žar na eni strani za visoko direktno vročino, na drugi pa za srednjo. Stejke vzamemo iz marinade, jih odcedimo in spečemo na visoki temperaturi do željene stopnje. Ko so pečeni morajo počivati 3-5 minut. Medtem ko so stejki na žaru spečemo čebulo. Obročke vzamemo iz marinade in jih pečemo na srednji temperaturi 6-8 minut. Ko je pečena, jo vzamemo iz žara in jo damo nazaj v marinado. Popečemo bombete.

    Stejke narežemo na tanke trakce. Spodnjo polovico bagete obložimo s čebulo, trakovi stejka, smetanovim hrenom in vodno krešo. Pokrijemo z zgornjo polovico bagete.

    Burger z avokadovo majonezo

    Čebulo fino naribamo, ji dodamo pretlačen avokado in majonezo. Dobro premešamo in dodamo še paradižnik, koriander, sol sok limete in česen.

    Pripravimo žar. Čili pečemo na visoki direktni vročini z zaprtim pokrovom 8-10 minut med občasnim obračanjem, da se koža črno zapeče in se pojavijo mehurčki. Prestavimo ga v skledo, pokrijemo s plastično folijo in pustimo, da stoji vsaj 10 minut. Previdno mu odstranimo kožo, pecelj in semena. Narežemo ju na 1 cm velike kose.

    Mleto govedino, čili ter sol in poper dobro pregnetemo v veliki skledi in iz te mase oblikujemo štiri enakomerne polpetke.

    Burger pečemo na visoki direktni vročini do željene stopnje. V zadnji minuti popečemo se bombetke. Bobetko premažemo z avokadovo majonezo in sestavimo burger.