Bananina kupa s tahinijem in čokolado

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Bananina kupa s tahinijem in čokolado image
Težavnost Lahko
Priprava 0 min
Kuhanje 20 min

Sestavine

4 število porcij
  • Tahinijeva krema

    • 250   ml sladka smetana
    • 60   g sladkor v prahu
    • 1   žlička vanilijev ekstrat
    • 65   g tahini ali sezamova pasta
  • Sezamov drobljenec

    • 80   g sladkor
    • 30   g sezamova semena
  • Čokoladni ganaš

    • 40   g temna čokolada
    • 40   g sladka smetana
  • Preostale sestavine

    • 4   banane narezane
    •   sladoled orehov, Bon Gelati

Priprava

    Priprava tahinijeve kreme:

  1. V skledo mešalnika vlijemo sladko smetano, dodamo sladkor v prahu in vanilijev ekstrakt. Stepamo do mehkih vrhov.

  2. K smetani prilijemo dobro premešan tahini in ga vmešamo na roke z metlico.

  3. Kremo postavimo v hladilnik in pripravimo preostale komponente.

  4. Priprava sezamovega krokant:

  5. V lonec z debelim dnom stresemo sladkor, ga na zmernem ognju stopimo in karameliziramo.

  6. Odstavimo z ognja in primešamo sezamova semena.

  7. Mešanico prestavimo na papir za peko, čez položimo drugo plast papirja za peko in z valjem razvaljamo krokant na 2 mm debeline.

  8. Ko se karamela strdi, nalomimo krokant na manjše koščke.

  9. Priprava čokoladnega ganaša:

    Sladko smetano segrejemo skoraj do vretja in jo prelijemo čez nadrobljeno temno čokolado. Po eni minuti dobro premešamo. Če se čokolada ne stopi popolnoma, jo postavimo v mikrovalovno pečico za par sekund.

    Sestavljanje bananine kupe:

    Pripravimo 4 kozarce na peclju (180-200 ml volumna). Na sredino položimo kepico orehovega sladoleda, čez položimo na manjše koščke narezano banano, dodamo zvrhano žličko čokoladnega ganaša, pokrijemo s tahinijevo kremo in okrasimo s sezamovim drobljencem. Serviramo takoj.