Priprava tahinijeve kreme:
Bananina kupa s tahinijem in čokolado
Sestavine
-
Tahinijeva krema
- 250 ml sladka smetana
- 60 g sladkor v prahu
- 1 žlička vanilijev ekstrat
- 65 g tahini ali sezamova pasta
-
Sezamov drobljenec
- 80 g sladkor
- 30 g sezamova semena
-
Čokoladni ganaš
- 40 g temna čokolada
- 40 g sladka smetana
-
Preostale sestavine
- 4 banane narezane
- sladoled orehov, Bon Gelati
Priprava
V skledo mešalnika vlijemo sladko smetano, dodamo sladkor v prahu in vanilijev ekstrakt. Stepamo do mehkih vrhov.
K smetani prilijemo dobro premešan tahini in ga vmešamo na roke z metlico.
Kremo postavimo v hladilnik in pripravimo preostale komponente.
V lonec z debelim dnom stresemo sladkor, ga na zmernem ognju stopimo in karameliziramo.
Odstavimo z ognja in primešamo sezamova semena.
Mešanico prestavimo na papir za peko, čez položimo drugo plast papirja za peko in z valjem razvaljamo krokant na 2 mm debeline.
Ko se karamela strdi, nalomimo krokant na manjše koščke.
Priprava sezamovega krokant:
Priprava čokoladnega ganaša:
Sladko smetano segrejemo skoraj do vretja in jo prelijemo čez nadrobljeno temno čokolado. Po eni minuti dobro premešamo. Če se čokolada ne stopi popolnoma, jo postavimo v mikrovalovno pečico za par sekund.
Sestavljanje bananine kupe:
Pripravimo 4 kozarce na peclju (180-200 ml volumna). Na sredino položimo kepico orehovega sladoleda, čez položimo na manjše koščke narezano banano, dodamo zvrhano žličko čokoladnega ganaša, pokrijemo s tahinijevo kremo in okrasimo s sezamovim drobljencem. Serviramo takoj.