Brezglutensko pecivo s češnjami in pudingom

Sašo Šketa
Sašo Šketa
Brezglutensko pecivo s češnjami in pudingom image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 2 h

Sestavine

1 število pekačev
  • Sestavine za kolač

    • 300   g češnje brez koščic
    • 250   g mleti mandlji
    • 2   žličk pecilni prašek
    • 0,5   žličk sol
    • 110   g maslo
    • 150   g sladkor
    • 1   žlica limonina lupina
    • 0,25   žličk mandljev ekstrakt
    • 4   jajca
  • Sestavine za puding kremo

    • 2   vanilijev puding v prahu
    • 85   g sladkor
    • 600   ml mleko
    • 1   žlička vanilijev ekstrat
    • 200   g sladka smetana
  • Sestavine za češnjev džem

    • 300   g češnje brez koščic
    • 80   g sladkor
    • 2   žlice limonin sok
    • 1,5   žlice češnjevo žganje

Priprava

    Priprava češnjevega džema:

  1. V lonec stresemo češnje, sladkor, limonin sok in češnjevo žganje. Premešamo in pustimo marinirati 10 minut.

  2. S paličnim mešalnikom na grobo zmeljemo češnje.

  3. Lonec s češnjami postavimo na zmeren ogenj, zavremo nato mešamo in kuhamo še 3-4 minute, da se češnje zgostijo.

  4. Gostoto preverimo tako, da damo v zamrzovalnik krožnik in če se džem zgosti, končamo kuhanje.

  5. Češnjev džem prelijemo v široko posodo in ga hitro ohladimo v hladilniku.

  6. *Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!

    Priprava puding kreme:

  7. V skodelici skupaj zmešamo 2 vrečki vanilijevega pudinga, sladkor in 100 ml mleka

  8. V loncu segrejemo 500 ml mleka skoraj do vretja.

  9. Lonec odstavimo z ognja in k mleku primešamo mešanico za puding.

  10. Puding kuhamo na zmernem ognju 2-3 minute, vmes neprestano mešamo. Ko se puding zgosti in prične brbotati, ga odstavimo in vmešamo vanilijev ekstrakt.

  11. Puding prelijemo v plitvo in široko posodo. Površino pudinga pokrijemo s folijo za živila in ga popolnoma ohladimo.

  12. Ohlajen puding dobro premešamo z ročnim mešalnikom, da ga zrahljamo nato stepemo sladko smetano do čvrstih vrhov.

  13. Smetano primešamo k pudingu in je krema pripravljena.

  14. Priprava mandljevega biskvita:

  15. Pečico segrejemo na 175 °C in pripravimo kvadraten pekač (22 cm). pekač premažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko.

  16. Češnje očistimo in izkoščičimo.

  17. Jajca ločimo na beljake in rumenjake.

  18. V skledo stresemo mlete mandlje, pecilni prašek, sol in premešamo.

  19. V skledo mešalnika damo maslo sobne temperature in ga z lopatastim nastavkom stepamo 1 minuto.

  20. Dodamo 100 g sladkorja in stepamo 3 minute.

  21. K maslu dodamo lupinico ene limone in mandljev ekstrakt.

  22. Sedaj med mešanjem postopoma dodajamo 4 rumenjake. Masa bo postala kremna in puhasta.

  23. K jajčni masi primešamo suhe sestavine in pustimo ob strani.

  24. V večji skledi pričnemo stepati beljake. Stepemo jih do mehkih vrhov nato pričnemo postopoma dodajati 50 g sladkorja. Stepemo jih do čvrstih vrhov.

  25. Beljake postopoma primešamo k biskvitni masi.

  26. Maso za biskvit vlijemo v pripravljen pekač in po površini enakomerno razporedimo cele češnje. Češnje s prstom nežno potisnemo v maso za biskvit.

  27. Biskvit pečemo 40 minut, na sredini in brez ventilacije. Ko iz sredine biskvita izvlečemo čist zobotrebec je biskvit končan.

  28. Sestavljanje češnjeve sladice:

  29. Na ohlajen mandljev biskvit enakomerno razmažemo češnjev nadev.

  30. Čez nadev enakomerno razmažemo vanilijevo kremo, pokrijemo s folijo za živila in postavimo v hladilnik za 2 uri, da sladica odstoji.

  31. Sladico narežemo na kocke ali rezine in jih okrasimo s svežimi češnjami.