Pečico predogrejemo na 180 stopinj. Operemo bučo in jo narežemo na majhne kose. Začinite z olivnim oljem, soljo, poprom in papriko v prahu. Razporedimo na pekač, obložen s peki papirjem, in približno 15-20 minut pečemo v pečici.
Bulgurjeva buddha bovla s falaflom in ajvarjem
Sestavine
-
- 200 g bulgur
- 300 ml zelenjavna jušna osnova
- 1 kos čebula
- 2 žlice ajvar
- kumina
- sol
- poper
- 1 žlička ekstra deviško oljčno olje
-
Priloge
- 400 hokaido buča
- 5 žlice ekstra deviško oljčno olje
- sol
- poper
- paprika v prahu
- 12 kosov falafel kroglice
- 4 kosov redkvice
- 1 kos zelena solata
- 2 kosov avokado
- 1 kos limona
- 200 g češnjev paradižnik
- 50 g bučna semena
- peteršilj
- 200 g feta sir
- 100 ml ajvar
Priprava
Medtem pripravimo bulgur. Čebulo narežemo na drobne kocke in jo v ponvi z olivnim oljem dušimo, dokler ne postane steklena. Bulgur v cedilu speremo s hladno vodo in ga dodamo v ponev z ajvarjem. Pražimo 1 minuto, nato pa vse skupaj prelijemo z vročo zelenjavno jušno osnovo. Posodo pokrijemo in pustimo bulgur namakati, dokler ni več tekočine in je čvrst. Nato ga začinimo s soljo, poprom in kumino. Solato operemo in odcedimo, nato pa natrebimo. Avokado olupimo, odstranimo koščico, narežemo na koščke in pokapamo z malo limoninega soka. Redkvice operemo in narežemo na tanke rezine. Češnjeve paradižnike operemo in razpolovimo. V ponvi s premazom proti sprijemanju in z malo olivnega olja z vseh strani ocvremo falafel kroglice.
Zdaj vse skupaj razporedimo: najprej razdelimo bulgur v 4 sklede in po vrhu nadrobimo feto. Solato postrežemo skupaj z bulgurjem. V sklede damo vse vrste zelenjave, da ustvarimo čudovit, barvit obrok. Na koncu dodamo falafel kroglice in bučna semena ter postrežemo z ajvarjem kot omako. Okrasimo s peteršiljem.