Carski praženec

Carski praženec image
Težavnost Lahko
Priprava 0 min
Kuhanje 30 min

Sestavine

4 število porcij
    • 3   jajca
    • 15   cl mleko
    • 1   vanilijev sladkor
    • 155   g pšenična moka
    • 10   g sladkor
    •   rozine
    •   maslo

Priprava

    Pest rozin za dobre pol ure namočimo v topli vodi (lahko tudi v rumu). Ločimo rumenjake in beljake. Rumenjakom dodamo mleko, vaniljev sladkor in dobro premešamo. V maso presejemo moko, ponovno premešamo in postavimo na stran. Beljake in sladkor stepemo v trd sneg. Sneg dodamo rumenjakovi masi in nežno premešamo. Dodamo še rozine. Ponev segrejemo, dodamo žličko, dve masla (lahko tudi olje) in vanjo vlijemo maso (pribl. 1,5 cm visoko). Pečemo na srednji temperaturi, da se spodnji del svetlo rjavo zapeče. Z leseno lopatko ali silikonsko lopatko “palačinko” razdelimo na štiri dele in jih obrnemo (masa zgoraj še ne bo pečena). Tako obrnjeno pustimo, da se še malo zapeče, nato jo z leseno lopatko “razrežemo” na koščke, odstavimo ali popečemo do želene barve. Posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo z poljubno marmelado, sladko smetano ali s čim drugim.