Preprosto več za vas
Carski praženec

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Jajca Jajca3
Mleko Mleko15 cl cl
Vanilijev sladkor Vanilijev sladkor1
Pšenična moka Pšenična moka155 g g
Sladkor Sladkor10 g g
Rozine Rozine
Maslo Maslo

Carski praženec

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

30 min
(2)

Priprava

Pest rozin za dobre pol ure namočimo v topli vodi (lahko tudi v rumu). Ločimo rumenjake in beljake. Rumenjakom dodamo mleko, vaniljev sladkor in dobro premešamo. V maso presejemo moko, ponovno premešamo in postavimo na stran. Beljake in sladkor stepemo v trd sneg. Sneg dodamo rumenjakovi masi in nežno premešamo. Dodamo še rozine. Ponev segrejemo, dodamo žličko, dve masla (lahko tudi olje) in vanjo vlijemo maso (pribl. 1,5 cm visoko). Pečemo na srednji temperaturi, da se spodnji del svetlo rjavo zapeče. Z leseno lopatko ali silikonsko lopatko “palačinko” razdelimo na štiri dele in jih obrnemo (masa zgoraj še ne bo pečena). Tako obrnjeno pustimo, da se še malo zapeče, nato jo z leseno lopatko “razrežemo” na koščke, odstavimo ali popečemo do želene barve. Posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo z poljubno marmelado, sladko smetano ali s čim drugim.