Preprosto več za vas
Češnjeva pita

Recept je dodan med priljubljene.

Prikaži seznam

Recept je odstranjen iz priljubljenih.

Prikaži seznam

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

Sestavine

Bela moka Bela moka300 g g
Maslo Maslo250 g g
Voda Voda110 ml ml
Sol Sol ščepec ščepec
Vanilijev sladkor Vanilijev sladkor2

SESTAVINE ZA NADEV:

Češnje Češnje1 kg kg
Sladkor Sladkor180 g g
Vanilijev sladkor Vanilijev sladkor20 g g
Jajca Jajca1
Jedilni škrob Jedilni škrob50 g g

Češnjeva pita

Všeč mi je

Ni mi všeč

Pojavila se je napaka. Prosim poskusite ponovno.

1:40 h
(7)

Priprava

V večjo skledo presejemo moko, dodamo sol, vanilijev sladkor in premešamo. K moki dodamo na kocke narezano hladno maslo, ki jih s pomokanimi prsti sploščimo in razpolovimo. Prilijemo 100 ml zelo hladne vode ter z rokami nežno premešamo. Testo bo videti drobljivo, a če ga stisnemo med prsti, se mora sprijeti. Če se to ne zgodi, postopoma dodajamo preostanek hladne vode. Testo oblikujemo v kepo testa in ga razdelimo na pol. Vsako polovico oblikujemo v ploščati disk, ki ga zavijemo v folijo za živila in prestavimo v hladilnik za 2 uri. Vmes razkoščičimo češnje. Ohlajeno testo na pomokani površini razvaljamo v obliki pravokotnika na približno 5 mm debeline. Testo po daljši stranici dvakrat prepognemo, nato ga obrnemo in še enkrat prepognemo. Zloženo testo oblikujemo v ploščat disk, ga zavijemo v folijo in prestavimo v hladilnik za 30 minut. Postopek zlaganja naredimo z obema polovicama testa. Eno polovico ohlajenega testa razvaljamo v obliki kroga, na 3 mm debeline. Razvaljano testo prestavimo na pripravljen pekač premera 24 cm. Testo s prsti nežno pritisnemo ob robove pekača in pustimo višek testa, da visi čez rob. Sedaj češnje zmešamo s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem in jedilnim škrobom. Pekač napolnimo s češnjami in jih z žlico nežno potlačimo. Pito prestavimo v hladilnik in vmes razvaljamo še drugo polovico testa. Razvaljano testo lahko pustimo celo ali pa izrežemo poljubne vzorce. Sedaj pito pokrijemo z drugo polovico testa. S prsti stisnemo skupaj obe plasti testa in 1 cm od roba pite odrežemo višek testa. Stisnjen rob testa zavihamo navznoter ob rob pekača. Pito prestavimo v hladilnik za 30 minut in vmes segrejemo pečico na 180 °C. Tik pred peko, pito premažemo z razžvrkljanim jajcem. Na dno pečice položimo pladenj, da ujame odvečne sokove pite. Pito pečemo na spodnji tretjini pečice, 75-85 minut. Če nam skorja pite prehitro rjavi, jo pokrijemo z alu folijo. Pečeno pito pustimo odstati vsaj 2 uri preden jo postrežemo.