Češnjeva pita

Češnjeva pita image
Težavnost Srednje
Priprava 0 min
Kuhanje 1:40 h

Sestavine

1 število porcij
    • 300   g bela moka
    • 250   g maslo
    • 110   ml voda
    •   ščepec sol
    • 2   vanilijev sladkor
  • SESTAVINE ZA NADEV:

    • 1   kg češnje
    • 180   g sladkor
    • 20   g vanilijev sladkor
    • 1   jajca
    • 50   g jedilni škrob

Priprava

    V večjo skledo presejemo moko, dodamo sol, vanilijev sladkor in premešamo. K moki dodamo na kocke narezano hladno maslo, ki jih s pomokanimi prsti sploščimo in razpolovimo. Prilijemo 100 ml zelo hladne vode ter z rokami nežno premešamo. Testo bo videti drobljivo, a če ga stisnemo med prsti, se mora sprijeti. Če se to ne zgodi, postopoma dodajamo preostanek hladne vode. Testo oblikujemo v kepo testa in ga razdelimo na pol. Vsako polovico oblikujemo v ploščati disk, ki ga zavijemo v folijo za živila in prestavimo v hladilnik za 2 uri. Vmes razkoščičimo češnje. Ohlajeno testo na pomokani površini razvaljamo v obliki pravokotnika na približno 5 mm debeline. Testo po daljši stranici dvakrat prepognemo, nato ga obrnemo in še enkrat prepognemo. Zloženo testo oblikujemo v ploščat disk, ga zavijemo v folijo in prestavimo v hladilnik za 30 minut. Postopek zlaganja naredimo z obema polovicama testa. Eno polovico ohlajenega testa razvaljamo v obliki kroga, na 3 mm debeline. Razvaljano testo prestavimo na pripravljen pekač premera 24 cm. Testo s prsti nežno pritisnemo ob robove pekača in pustimo višek testa, da visi čez rob. Sedaj češnje zmešamo s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem in jedilnim škrobom. Pekač napolnimo s češnjami in jih z žlico nežno potlačimo. Pito prestavimo v hladilnik in vmes razvaljamo še drugo polovico testa. Razvaljano testo lahko pustimo celo ali pa izrežemo poljubne vzorce. Sedaj pito pokrijemo z drugo polovico testa. S prsti stisnemo skupaj obe plasti testa in 1 cm od roba pite odrežemo višek testa. Stisnjen rob testa zavihamo navznoter ob rob pekača. Pito prestavimo v hladilnik za 30 minut in vmes segrejemo pečico na 180 °C. Tik pred peko, pito premažemo z razžvrkljanim jajcem. Na dno pečice položimo pladenj, da ujame odvečne sokove pite. Pito pečemo na spodnji tretjini pečice, 75-85 minut. Če nam skorja pite prehitro rjavi, jo pokrijemo z alu folijo. Pečeno pito pustimo odstati vsaj 2 uri preden jo postrežemo.