Čokoladni mousse

Čokoladni mousse image
Težavnost Lahko
Priprava 20 min
Kuhanje 0 min

Sestavine

4 osebe
  • 4   g jajca
  • 50   g sladkor
  • 1   ščepec sol
  • 250   ml smetana
  • 200   g jedilna čokolada

Priprava

 1. Nastavek za stepanje vstavite v mešalno posodo. Ločimo jajca in rumenjake damo na stran. Beljake, sladkor in ščepec soli damo v mešalno posodo in jih z vstavljenim merilnim lončkom stepamo 4 minute in 30 sekund (nastavitev hitrosti 4), dokler ne postanejo čvrsti.

 2. Stepene beljake predevamo in ohladimo. Odstranimo nastavek za stepanje in speremo mešalno posodo. Nastavek za stepanje vstavimo nazaj v mešalno posodo. Hladno smetano damo v mešalno posodo in jo, brez vstavljenega merilnega lončka, stepamo 1 minuto in 30 sekund/nastavitev hitrosti 4, dokler ne dobimo čvrste mase. Smetano predevamo, ohladimo, odstranimo nastavek za stepanje ter očistimo in osušimo mešalno posodo.

 3. Jedilno čokolado, narezano na koščke, damo v mešalno posodo in z vstavljenim merilnim lončkom sekljamo 15 sekund s hitrostjo 8. Z lopatico potisnemo čokolado po notranji steni mešalne posode in jo z vstavljenim merilnim lončkom topimo 2 minuti in 30 sekund/nastavitev hitrosti 1/50 °C. Če se čokolada še ni popolnoma stopila, jo z merilnim lončkom topimo še 1 minuto in 30 sekund pri nastavitvi hitrosti 1/50 °C.

 4. Jajčni rumenjak damo na stran in z vstavljenim merilnim lončkom mešamo 20 sekund s hitrostjo 1.Namestite nastavek za stepanje, dodamo smetano in stepene beljake ter z vstavljenim merilnim lončkom mešamo 45 sekund/nastavitev hitrosti 3. Enkrat temeljito premešamo z lopatico (da čokolada, ki se je morda prilepila na dno posode, odstopi) in z vstavljenim merilnim lončkom ponovno mešamo 10 sekund/nastavitev hitrosti 3.

Hranilne vrednosti

Kcal 563
Proteini (g) 12
Ogljikovi hidrati (g) 37
Maščobe (g) 41
Kj 2357