Najprej pripravimo cold brew kavni koncentrat. Tega pred uporabo razredčimo po okusu. Jaz se za eno porcijo držim razmerja 0,5 dl koncentrata in 1 dl vode ali mleka.Kavna zrna zmeljemo do teksture, podobne zdrobu ali polenti. Uporabimo lahko kavni mlinček ali multipraktik.V večjo posodo dodamo mleta kavna zrna in liter vode. Premešamo, pokrijemo in pustimo stati 12 do 24 ur. Odvisno kako močan koncentrat želimo.Cold brew koncentrat precedimo skozi kavni filter ali gazo in hranimo v hladilniku do enega tedna.Smetano rahlo stepemo, toliko, da se malo zgosti in je še tekoča.V ohlajene kozarce dodamo ledene kocke, čez prelijemo javorjev sirup in vanilijev ekstrakt.V vsak kozarec dodamo 0,5 dl cold brew koncentrata in 1 dl mleka. Čez dodamo po dve kepici sladoleda in prelijemo s smetano.Ledeno kavo okrasimo še z ribano temno čokolado in javorjevim sirupom.Kavo lahko dodatno sladkamo po okusu.
Cold brew ledena kava
Sestavine
2
število kozarcev
-
Cold brew koncentrat
- 200 g kava pražena, v zrnju
- 1 l voda
-
Ostale sestavine
- 4 žlice sladoled kepice
- 2 žlice javorjev sirup
- 2 žličk vanilijev ekstrat
- 200 ml mleko
- 150 ml smetana za stepanje
- ledene kocke
- temna čokolada